Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Statele Unite că riscă "să piardă un prieten preţios" prin "încolţirea" Turciei. Avertismentul are loc cu două săptămâni înaintea unei întâlniri cu omologul său american, Joe Biden, pe fondul tensiunilor bilaterale, relatează AFP.

Recep ErdoganFoto: Aristidis Vafeiadakis / Alamy / Profimedia Images
  • "Cei care încolţesc Turcia vor pierde un prieten preţios", a spus Erogan într-un interviu acordat postului public de televiziune TRT, întrebat despre relaţiile dintre Ankara şi Washington.

Acest avertisment vine înaintea primei întâlniri între Erdogan şi Biden, prevăzută pentru 14 iunie în marja unui summit NATO la Bruxelles, care vizează să aplaneze relaţiile tensionate între Turcia şi SUA. Puternic tensionate din 2016, relaţiile dintre cele două ţări membre ale NATO s-au degradat şi mai mult după venirea lui Biden la Casa Albă, succesorul lui Donald Trump cu care Erdogan stabilise legături personale.

Ankara a reacţionat virulent după recunoaşterea de către Washington în aprilie a genocidului comis împotriva armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Turcia respinge termenul de genocid şi susţine că a fost vorba de un război civil în Anatolia, dublat de o foamete, în urma cărora între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci şi-au pierdut viaţa.

"Care este motivul tensiunilor noastre (cu SUA)? Aşa-zisul genocid armean", a declarat marţi Erdogan."Nu mai aveţi nicio problemă de rezolvat decât să vă faceţi avocatul Armeniei?", a întrebat el retoric.

Erdogan a enumerat mai multe subiecte care tensionează din 2016 relaţiile între Ankara şi Washington, începând cu sprijinul american pentru miliţiile kurde din Siria, pe care Turcia le califică drept "teroriste".

"Dacă sunt într-adevăr aliatul nostru, SUA trebuie să ia poziţie alături de terorişti sau alături de noi? Din nefericire, Statele Unite continuă să susţină teroriştii", a comentat preşedintele turc marţi.

În cursul întâlnirii sale cu Biden, Erdogan ar urma totuşi să încerce să calmeze tensiunile, comentează AFP.

Săptămâna trecută, el a afirmat că întâlnirea lor va permite să se deschidă o "nouă eră" în relaţiile dintre Ankara şi Washington.

Erdogan, care conduce Turcia din 2003, a subliniat de altfel marţi că a reuşit întotdeauna să lucreze cu titularul Casei Albe, "indiferent dacă acesta era republican sau democrat". (Sursa: Agerpres)