Compania americană JBS, cel mai mare producător de carne din lume, a fost ținta unui sofisticat atac cibernetic, hackerii fiind, cel mai probabil, din Rusia, transmite BBC. Operațiunile companiei din Australia, Canada și SUA au fost suspendate temporar din cauza atacului.

Atac ciberneticFoto: Karaevgen, Dreamstime.com

Casa Albă a precizat că, potrivit companiei, autorii atacului aparțin, cel mai probabil, unui grup infracțional din Rusia. Atacul ransomware ar putea duce la o criză a produselor din carne sau la o creștere a prețurilor, potrivit sursei citate.

Hackerii au atacat rețeaua informatică a companiei și au amenințat că vor cauza întreruperi ale activității sau vor șterge dosare dacă nu primesc răscumpărare. FBI anchetează atacul.

"JBS a notificat Casa Albă cu privire la faptul că a primit o cerere de răscumpărare din partea unei organizații criminale care provine, cel mai probabil, din Rusia”, a transmis un purtător de cuvânt.

"Casa Albă a comunicat direct cu guvernul rus în această speță, transmițând că statele responsabile nu adăpostesc astfel de criminali”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Ransomware este un tip de malware conceput pentru blocarea sistemelor prin criptarea datelor şi solicitarea plăţii pentru recâştigarea accesului.

La începutul lunii mai, un alt atac cibernetic a vizat un operator major de conducte din Statele Unite, Colonial Pipeline, și a dus la oprirea reţelei care transportă 45% din carburantul necesar coastei de est a ţării, surse din industrie afirmând că este vorba despre un atac de tip ransomware.

Compania transportă 2,5 milioane de barili de benzină, motorină, combustibil pentru avioane şi alte produse rafinate pe zi, prin 8.850 kilometri de conducte care leagă rafinării de pe Coasta Golfului de estul şi sudul Statelor Unite.

Colonial a oprit sistemele pentru a bloca pericolul. Anchetatorii analizau dacă este responsabil un grup supranumit ”DarkSide” de către comunitatea de cercetare a securităţii cibernetice, a spus fostul oficial guvernamental. DarkSide este cunoscut pentru desfăşurarea de atacuri ransomware şi extorcarea victimelor, evitând în acelaşi timp, selectiv, ţintele din statele post-sovietice.