„Vreau să ne simtă durerea”: în Tulsa, un oraș marcat de un masacru rasial în 1921, Joe Biden este așteptat marți de afro-americani, care speră să le audă cererea de reparații financiare, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Democratul, care se bucură de un sprijin larg în rândul populației de culoare americane, va participa marți la ceremoniile centenare ale unuia dintre cele mai grave episoade de violență rasistă din istoria SUA. El va deveni astfel primul președinte care va participa la aceste comemorări.

Marți dimineață, administrația Biden a anunțat măsuri de ajutor economic pentru populația afro-americană, care ar trebui să le faciliteze proprietatea asupra locuințelor sau crearea de afaceri, puncte considerate cruciale în comunitatea de culoare din Tulsa.

Aici, descendenții victimelor se așteaptă ca președintele să „facă dreptate” celor care nu au supraviețuit, a declarat pentru AFP unul dintre ei, Kristi Williams. Potrivit acesteia, țara „are ocazia să îndrepte răul” cauzat comunității sale.

La 31 mai 1921, bărbați de culoare care veniseră să apere un tânăr afro-american arestat și acuzat că a agresat o femeie albă s-au confruntat cu sute de protestatari albi furioși în instanța din Tulsa.

Într-o atmosferă tensionată, au fost trase focuri de armă, iar afro-americanii fugiseră în cartierul lor Greenwood.

A doua zi, în zori, albii jefuiseră și arseră magazine, sedii și case în zona numită atunci „Black Wall Street”, un exemplu de succes economic.

La fel ca pierderile economice cauzate, pierderea umană este dificil de estimat, însă, potrivit istoricilor, până la 300 de afro-americani și-au pierdut viața și aproape 10.000 au rămas fără adăpost, fără ca un singur oficial alb să fie condamnat.

Poliția, care nu a încercat să oprească uciderea, a înarmat chiar și unii agresori, potrivit raportului unei comisii de anchetă.

Masacrul rasial din Tulsa din 1921: rămășițe umane descoperite în timpul săpăturilor

Săpăturile care au început la sfîrșitul lui 2020 în orașul american Tulsa au descoperit rămășițe umane care ar fi putut aparține victimelor unuia dintre cele mai grave masacre rasiale din istoria țării, au spus arheologii, potrivit AFP.

Comis în 1921, masacrul de la Tulsa a însemnat uciderea a până la 300 de locuitori dintr-un cartier cu populație de culoare din acest oraș din Oklahoma.

Primele rămășițe au fost găsite în cimitirul municipal Oaklawn din Tulsa, lângă un mormânt nemarcat la aproximativ un metru adâncime. Acestea nu au fost încă analizate și este încă prea devreme pentru a spune că este vorba despre o victimă a masacrului, a declarat Kary Stackelbeck, arheolog din statul Oklahoma într-o conferință de presă.

Alte rămășițe, care ar putea aparține unei a doua victime, au fost exhumate în altă parte a cimitirului.

"Faptul că putem găsi rămășițe umane care pot fi recuperate este într-adevăr un lucru pozitiv", a spus Stackelbeck. "Avem o mai bună înțelegere a topografiei și a profunzimii la care ne putem aștepta să găsim astfel de rămășițe în viitor", a adăugat ea.

Municipalitatea Tulsa a decis în 2018 să încerce să localizeze victimele masacrului ca parte a unui efort memorialistic. Primele săpături au fost efectuate în iulie într-o altă zonă a cimitirului în căutarea unor morminte comune, fără succes.