Un ministru saudit şi-a apărat decizia prin care a obligat mii de moschei din toată ţara să reducă volumul megafoanelor, în special în timpul chemării la rugăciune, o decizie controversată pentru acest regat ultraconservator, transmite AFP, preluată de Agerpres.

MoscheeFoto: Freepik

Ministerul afacerilor islamice Abdullatif al-Sheikh a ordonat săptămâna trecută moscheilor să îşi regleze megafoanele la o treime din volumul maxim şi să le limiteze utilizarea la chemarea la rugăciune şi nu la difuzarea de predici întregi.

Această măsură a făcut imediat valuri în cercurile religioase şi conservatoare, Arabia Saudită fiind o ţară în care islamul este practicat cu stricteţe. Ministrul afacerilor islamice a justificat această decizie invocând sănătatea şi bunăstarea copiilor şi a persoanelor în vârstă, deranjate de zgomot.

"Cei care doresc să se roage nu trebuie să aştepte chemarea la rugăciune a imamului", a asigurat ministrul într-o înregistrare difuzată de televiziunea de stat. "Ei ar trebui să fie deja prezenţi la moschee", a adăugat el.

Posturile de televiziune difuzează deja rugăciuni şi predici despre Coran, a explicat el în continuare, sugerând că moscheile nu ar trebui să le mai difuzeze.

Într-o ţară în care există zeci de mii de moschei, această decizie a fost bine primită, dar a dezlănţuit pasiuni pe reţelele de socializare. Un hashtag ce sugerează interzicerea muzicii în restaurante şi cafenele a fost distribuit de multe ori.

Ministrul al-Sheikh a apreciat că aceste critici provin de la "duşmanii regatului" dornici să "agite opinia publică".

Această măsură este în concordanţă cu politica de liberalizare dorită de prinţul moştenitor şi conducătorul de facto al regatului, Mohammed bin Salman.

El a ordonat anularea mai multor interdicţii sau restricţii, cum ar fi interdicţia ca femeile să conducă automobile, şi a autorizat organizarea concertelor cu participare mixtă, bărbaţi şi femei, strict interzisă anterior.

Aceste măsuri de relaxare au fost bine primite de mulţi saudiţi într-o ţară în care două treimi din populaţie are sub 30 de ani.