Zeci de membri ai personalului ambasadei ruse la Praga s-au îmbarcat luni în zboruri spre Moscova, după ce guvernul ceh a cerut Kremlinului să îşi reducă prezenţa diplomatică, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Rusia a trimis un avion special pentru a-si lua diplomatii din PragaFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusia a avut termen limită până la sfârşitul lunii mai să îşi reducă semnificativ reprezentarea diplomatică, condiţie ce a fost îndeplinită, a anunţat ministerul ceh de externe.

De acum înainte, doar şapte diplomaţi ruşi şi 25 de membri ai personalului tehnic şi administrativ vor rămâne la Praga.

Tensiunile din relaţia bilaterală au început în aprilie, când guvernul ceh a acuzat agenţi de informaţii ruşi de implicarea în explozia de la un depozit de muniţii în 2014, în care au murit două persoane.

Moscova a negat acuzaţiile şi ambele părţi au anunţat decizia de a expulza diplomaţi. Totodată, Rusia a pus Cehia pe o listă a statelor neprietenoase.

Disputa a afectat şi activitatea de la o şcoală rusă din Praga. Deoarece mulţi dintre profesorii acesteia erau acreditaţi ca personal administrativ al ambasadei Rusiei, au fost nevoiţi să părăsească ţara.

În urmă cu două săptămâni, Preşedintele Milos Zeman a criticat drept ”o prostie” decizia Rusiei de a înscrie Cehia pe noua listă a aşa-numitelor "state străine neprietenoase".

Cehia şi Statele Unite sunt singurele ţări aflate pe noua listă a Rusiei cu "state străine neprietenoase".