Emmanuel Macron și Angela Merkel au cerut luni Statelor Unite și Danemarcei să explice acuzațiile privind presupusele activităţi de spionaj asupra unor lideri politici europeni, printre care și cancelarul german, relatează AFP.

Emmanuel Macron si Angela MerkelFoto: Agerpres/Xinhua

„Dacă informațiile sunt corecte (...), acest lucru nu este acceptabil între aliați”, și „cu atât mai puțin între aliați și parteneri europeni”, a reacționat la finalul unui consiliu de miniștri franco-german președintele francez Emmanuel Macron, ale cărui declarații au fost aprobate imediat de cancelarul german.

„Sunt ataşat legăturilor de încredere ce îi unesc pe europeni şi pe americani” şi „nu există loc între noi pentru suspiciune”, a adăugat el. „De aceea, ceea ce noi aşteptăm este claritate completă. Le-am cerut partenerilor noştri danezi şi americani să ne dea toate informaţiile privind aceste dezvăluiri şi privind aceste fapte trecute şi suntem în aşteptarea acestor răspunsuri”, a mai afirmat Macron.

„Nu pot decât să mă asociez afirmaţiilor lui Emmanuel Macron”, a răspuns Angela Merkel. „Am fost liniştită de faptul că guvernul danez, şi ministrul danez al apărării, a anunţat foarte clar ce cred despre aceste lucruri (...) Este o bază bună nu doar pentru a clarifica faptele, dar şi pentru a stabili relaţii de încredere”, a adăugat ea.

Potrivit unei anchete difuzate duminică seară de postul public danez Danmarks Radio (DR), împreună cu mai multe instituții media europene, Statele Unite au spionat responsabili politici din Europa, printre care cancelarul german Angela Merkel, din 2012 până în 2014, cu ajutorul serviciilor daneze de informaţii.

Postul DR a relatat că Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii daneze pentru a spiona responsabili de prim-plan şi oficiali de rang înalt din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa.

Pentru a face acest lucru, NSA a beneficiat de colaborarea serviciilor daneze de informaţii militare (FE).

DR a dezvăluit aceste informaţii după o anchetă desfăşurată în comun cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu ziarul francez Le Monde.