​Fostul militar francez căutat în Dordogne, Terry Dupin, în vârstă de 29 de ani, a fost ”neutralizat” luni, după o urmărire de 36 de ore, la Lardin-Saint-Lazare, a anunţat ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, relatează AFP și Barrons, potrivit Agerpres.

Fostul militar francez Terry Dupin a fost neutralizat luni dup 36 de ore de cautariFoto: Thibaud Moritz / AFP / Profimedia Images

„Mulţumsc jandarmilor şi mai ales GIGN pentru acţiunea lor hotărâtoare, dar şi tuturor serviciilor statului mobilizate”, a anunţat ministrul într-un mesaj postat pe Twitter.

Urmărirea a fost lansată duminică, în vederea prinderii acestui fost militar, puternic înarmat.

Niciun militar nu a fost rănit în operaţiune, coordonată de către Grupul de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale franceze (GIGN). Bărbatul, în vârstă de 29 de ani, era căutat după ce a deschis focul împotriva unor jandarmi chemaţi să intervină la violenţe familiale, în Lardin-Saint-Lazare, un sat situat la aproximativ zece kilometri de Brive.

Un apel la martori, cu fotografia fugarului, a fost difuzat luni de Jandarmeria franceză, care să le permită anchetatorilor să obţină noi informaţii despre fugar.

FOTO: AFP / AFP / Profimedia Images

„Logică sinucigașă”

Potrivit prefectului din Dordogne, Frédéric Perissat, Terry Dupin a fost „rănit într-un tir de ripostă” și primește îngrijiri medicale a precizat prefectul într-o conferinţă de presă.

La arestare sa, el a „deschis focul în mai multe rânduri asupra unor oameni din GIGN”, a precizat generalul Pétillot, comandantul Jandarmeriei regionale din Nouvelle Aquitaine.

„El se afla în continuare într-o logică sinucigaşă”, la „marginea” zonei de căutare, a anunţat el. „Tânărul a fost rănit grav”, a precizat generalul.

Fostul militar, care a făcut parte din Regimentul de Infantierie din Brive în perioada 2011-2016, era înarmat cu o carabină de vânătoare de tip Winchester de calibrul 30-30, pe care a folosit-o în mai multe rânduri în fuga sa de forţele de ordine, avariind grav vehicule ale jandarmeriei.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, tânărul - condamnat în patru rânduri cu privire la violenţe conjugale împotriva fostei sale partenere, mama a trei copii ai cuplului - s-a dus la domiciliul acesteia din urmă.

El a agresat-o pe femeie şi a tras asupra noului partener al acesteia, fără să-l atingă, după care a fugit.

REFERINȚĂ: