Zeci de mii de persoane au manifestat în peste 200 de oraşe din Brazilia, cerând demiterea preşedintelui Jair Bolsonaro din cauza modului dezastruos în care a gestionat pandemia de Covid-19, care s-a soldat cu 461.000 de morţi şi ameninţă să se agraveze din nou, relatează The Guardian și AFP. Demonstranții îl acuză pe președinte de ”genocid”.

Proteste in Brazilia (sursa foto: twitter)Foto: Hotnews

În centrul Rio de Janeiro, aproximativ 10.000 de persoane care purtau mască de protecţie au defilat la apelul stângii şi unor mişcări studenţeşti, stribând ”Bolsonaro, afară!” şi "Bolsonaro genocid!”, relatează AFP, citată de News.ro.

”Nimeni nu vrea să fie în stradă în mijlocul unei pandemii. Bolsonaro nu lasă vreo alternativă. Suntem în stradă pentru a ne apăra vieţile. Nu vom aştepta (alegerile prezidenţiale din) 2022. Acesta este doar începutul”, a declarat sâmbătă liderul Mişcării Muncitorilor fără Adăpost (MTST) Guilherme Boulos.

De la începutul pandemiei, pe care a catalogat-o drept o simplă gripă, preşedintele brazilian a criticat carantina, a promovat medicamente fără vreo eficienţă dovedită şi a pus la îndoială eficienţa vaccinurilor.

Manifestanţii consideră că multe morţi ar fi putut fi evitate dacă Guvernul ar fi lansat mai devreme campania de vaccinare, care avansează lent. Ei îl acuză totodată pe preţedinte de faptul că promovează despădurirea Amazoniei, violenţa şi rasismul.

Manifestaţii au fost organizate în numeroase oraşe braziliene, inclusiv la Salvador (nord-est), Brasilia şi Belo Horizonte (sud-est).

Organizatorii le-au cerut participanţilor la manifestaţii să respecte gesturi-barieră şi au distribuit măşti de protecţie şi gel hidroalcoolic.

Potrivit site-uluide ştiri G1, o manifestaţie organizată la Recife (nord-est) a fost dispersată de poliţie cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Aceste adunări intervin după două weekenduri de manifestaţii în susţinerea Guvernului - convocate de către Bolsonaro însuşi.

Nivelul popularităţii sale a scăzut la 24%, cel mai scăzut nivel, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Datafolha. Acest sondaj arată că 49% dintre brazilieni susţin destituirea lui Jair Bolsonaro, iar 46% se opun. Potrivit acestui sondaj, fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, rivalul lui Bolsonaro, este favorit în alegerile prezidenţiale prevăzute în 2022.