Joe Biden a încercat din nou joi să-i convingă pe republicani să adopte planul său de investiții în infrastructură, susținând că este esențial pentru a continua cursa înaintea Chinei, creând în același timp locuri de muncă pentru mulți americani rămași șomeri, potrivit AFP.

Joe Biden Foto: Pool-CNP / INSTAR Images / Profimedia

Deocamdată, republicanii sunt inflexibili și refuză să includă în plan ceea ce nu se află în perimetrul strict al infrastructurii. De asemenea, ei refuză metoda de finanțare a acesteia: prin creșterea impozitelor asupra companiilor.

"Planul meu va crește dimensiunea economiei noastre cu 4,5 trilioane de dolari în următorii zece ani", a susținut joi președintele american dintr-o fabrică din Cleveland, Ohio.

Acesta va „crea, de asemenea, 16 milioane de noi locuri de muncă bine plătite”, puțin mai mult decât numărul persoanelor care încă beneficiază de indemnizație de șomaj, a insistat el.

În retorica care uneori amintește de cea a predecesorului său Donald Trump, Joe Biden a cerut Congresului să pună muncitorii și clasa de mijloc în fața marilor afaceriști și a Wall Street.

Senatorii republicani i-au depus, la începutul zilei, contrapropunerea lor în valoare de 928 miliarde de dolari pe parcursul a opt ani față de cele 1.700 miliarde dorite de democrați.

Joe Biden și senatorii republicani au programat o nouă întrevedere săptămâna viitoare.