Respectându-și promisiunea din campanie, președintele democrat Joe Biden a prezentat vineri o proiect de buget care, pentru prima oară în 45 de ani, nu interzice finanțarea avorturilor din fonduri federale, relatează AFP.

Joe BidenFoto: Shawn Thew / INSTAR Images / Profimedia

Absența ”amendamentului Hyde”, prezent în toate bugetele din 1976 încoace, va fi fără dubii subiectul unei dezbateri în Congres, unde republicanii vor încerca, fără îndoială, să îl reintroducă.

Această dispoziție limitează utilizarea fondurilor pentru finanțarea avorturilor prin sistemul public de asigurări de sănătate Medicaid, destinat majorității americanilor, doar la cazurile de viol, incest sau pericol pentru viața mamei.

Amendamentul a fost adoptat după celebra hotărâre a Curții Supreme a Statelor Unite "Roe versus Wade", care, în 1973, a recunoscut dreptul femeilor de a avorta.

Susținătorii săi consideră că contribuabilii care se opun avortului nu vor să își vadă taxele folosite pentru finanțarea intervențiilor pe care le dezaprobă. Detractorii săi acuză că acest amendament penalizează cele mai sărace femei, în special în minoritățile afro-americane sau hispanice.

Biden, un catolic care se opune personal avortului, dar care apără dreptul femeilor de a alege, a votat de zeci de ori pe parcursul îndelungatei sale cariere în Senat pentru amendamentul Hyde.

În timpul alegerilor primare democratice, sub presiunea aripii stângi a partidului, el a făcut o schimbare remarcabilă, explicând necesitatea apărării „drepturilor și sănătății femeilor” în fața recentei ofensive conservatoare anti-avort

Vineri, apărătorii dreptului la avort l-au ”aplaudat”.

„Acesta este un pas istoric în lupta pentru libertatea femeilor”, a declarat Alexis McGill Johnson, președintele organizației de planificare familială Planned Parenthood.

Denunțând un amendament „rasist, sexist, profund nedrept și nepopular”, ea le-a cerut parlamentarilor să „facă ceea ce este bine” și să nu-l reintroducă.

La aproape jumătate de secol după ce a fost recunoscut, dreptul la avort încă îi divizează profund pe americani.

Statele conservatoare, în special în sudul și centrul religios al țării, au intensificat măsurile de restricționare a accesului la avort și fostul președinte Donald Trump a numit la Curtea Supremă trei judecători care se opun avortului.