Președintele rus Vladimir Putin i-a oferit vineri omologului său din Belarus, Alexander Lukașenko, sprijin în abordarea sa față de Occident cu privire la modul de gestionare a deturnării unui avion de pasageri și arestarea jurnalistului Roman Protasevici, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Kremlin.ru

Occidentul a acuzat Belarusul de piraterie după ce duminică turnul de control al traficului aerian din Belarus a informat pilotul Ryanair despre o amenințare cu bombă, și Minsk a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a escorta avionul de linie, apoi l-a arestat pe Roman Protasevici, blogger și critic al lui Lukașenko , dar și pe iubita acestuia.

Amândoi sunt acum în închisoare. Acuzat că ar fi orchestrat revolte în masă, Protasevici ar putea fi condamnat la 15 ani.

Dar Putin, un apropiat al lui Lukașenko, i-a acordat sprijinul lui Lukașenko, primindu-l cu căldură pentru discuții în orașul Soci din sudul Rusiei și fiind de acord cu Lukașenko că reacția Occidentului la incident a fost „o izbucnire emoțională”.

"La un moment dat, au forțat avionul președintelui bolivian să aterizeze și l-au scos din avion și nimic, liniște", a spus Putin, referindu-se la un incident din 2013 în care avionul lui Evo Morales a fost forțat să aterizeze în Austria într-un moment în care Statele Unite încercau să îl găsească pe Edward Snowden.

Discuțiile din orașul Socii din au fost organizate înainte de incidentul cu avionul, dar vin după ce multe națiuni europene au impus interdicții de zbor asupra aviației din Belarus și UE vrea să impună sancțiuni suplimentare.

Lukașenko i-a spus lui Putin că îi va arăta câteva documente confidențiale despre incidentul Ryanair, care l-ar ajuta pe liderul rus să înțeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat.

”Am adus niște documente astfel încât să înțelegeți mai bine ce se întâmplă”.

Moscova spune că Belarusul și-a arătat disponibilitatea pentru transparență și a descris reacția Occidentului la incidentul cu avionul ca fiind „șocantă”, ministrul rus de externe Sergei Lavrov acuzându-l că „demonizează” autoritățile de la Minsk.