Turcia i-a presat pe aliaţii din NATO să îşi atenueze reacţia oficială faţă de Belarus, legată de forţarea unei aeronave Ryanair de a ateriza şi de arestarea unui jurnalist disident, duminica trecută, au declarat doi diplomaţi apropiaţi situaţiei, transmite Reuters citată de news.ro.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Cei 30 de aliaţi ai NATO au publicat, miercuri, o declaraţie cu două paragrafe, în care au condamnat obligarea unei aeronave a Ryanair de a ateriza pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevici, dar nu au inclus măsurile punitive cerute de aliaţii baltici şi Polonia.

Comunicatul a fost, de asemenea, mai puţin strident decât observaţiile publice ale secretarului general NATO Jens Stoltenberg. El a numit incidentul drept o ”deturnare de stat” şi ca fiind ”revoltător”.

Ankara a insistat că orice menţiune privind sprijinul pentru mai multe sancţiuni occidentale asupra Belarusului şi solicitarea de eliberare a prizonierilor politici să nu fie incluse în text, au spus cei doi diplomaţi. Limbajul care ameninţa cu suspendarea cooperării NATO cu Belarusul a fost, de asemenea, eliminat, au adăugat ei. Motivele Turciei nu sunt clare.

Diplomaţii au spus că Ankara ar putea încerca să păstreze legăturile cu Moscova, cel mai apropiat aliat al Belarusului, şi să menţină relaţii economice cu Belarus prin Turkish Airlines, care are zboruri zilnice către Minsk.

O altă posibilitate ar putea fi dorinţa Turciei de a primi turişti ruşi în această vară, după pandemia Covid-19. O creştere a numărului infecţiilor cu coronavirus, luna trecută, şi o mulţime de avertismente de călătorii străine au dus la anularea multor rezervări timpurii şi au sporit perspectivele unui alt sezon turistic pierdut pentru Turcia, care se bazează pe fluxul de numerar din turism pentru a-şi finanţa datoria externă.

Ministerul turc de Externe nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Un oficial al NATO a declarat: "Declaraţia Consiliului Nord-Atlantic asupra Belarusului a fost agreată de către toţi cei 30 de aliaţi prin consens. Nu intrăm în detaliile discuţiilor din Consiliul Atlanticului de Nord, care sunt confidenţiale."

Unul dintre diplomaţi a declarat că Stoltenberg a câştigat acordul tuturor aliaţilor, inclusiv a Turciei, pentru textul final, publicat pe site-ul NATO, pentru a evita diviziunile publice suplimentare. Insistenţa Turciei asupra unui text redus a supărat o serie de aliaţi, în special Polonia, Lituania şi Letonia, care au presat pentru o formulare mai dură, au spus diplomaţii.

Un al treilea diplomat a declarat că presiunile Ankarei au vizart în principal utilizarea unei formulări diferite de cea a Uniunii Europene, care detaliază propunerile de sancţiuni. Printre acestea se află o interdicţie a survolului spaţiului aerian al UE de către companiile aeriene din Belarus, împiedicând companiile aeriene din Belarus să folosească aeroporturile din UE, şi solicitarea companiilor aeriene din UE de a evita Belarusul. Turcia nu este membră a UE, deşi a fost candidată de mulţi ani.