Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost reales pentru un mandat de şapte ani cu 95.1% din voturi, conform unui anunţ făcut joi de preşedintele parlamentului de la Damasc, după un scrutin calificat de opoziţie şi de statele occidentale drept o farsă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ceilalţi doi contracandidaţi la scrutinul de miercuri, Abdallah Salloum Abdallah, fost ministru şi parlamentar, şi Mahmoud Marei, membru al opoziţiei tolerate de guvern, au obţinut 1.5%, respectiv 3.3% din voturi, la o prezență la urne de 78,6%, potrivit BBC.

Opoziția din Siria a declarat scrutinul o farsă, în timp ce SUA și statele europene au transmis că alegerile nu au fost nici corecte, nici libere.

În replică, Assad, 55 de ani, a comentat miercuri, în timpul scrutinului, că opinia Occidentului este egală cu ”zero”.

Din martie 2011, Siria a fost devastată de război izbucnit după ce guvernul lui Assad a reprimat protestele pro-democrație. Peste 388.000 de oameni au murit în conflict, iar jumătate din populație și-a părăsit casele, dintre care aproape șase milioane s-au refugiat în afara granițelor. Alegerile s-au ținut în zonele controlate de forțele guvernamentale și în unele ambasade ale Siriei.

Cu o campanie electorală desfăşurată sub lozinca "Speranţă prin muncă", Bashar al-Assad a urmărit să se impună ca singurul arhitect al unei reconstrucţii de care Siria are disperată nevoie.

Assad, fiul lui Hafez al-Assad, este președinte din 2000, urmându-i la putere tatălui său care a condus Siria mai bine de un sfert de secol. Ultimele alegeri au fost ținute în 2014, în ciuda războiului civil și a opoziției care a refuzat să participe la scrutin.

De atunci, războiul a înclinat balanța decisiv în favoarea lui Assad, în condițiile în care loviturile aeriene ale rușilor și milițiile susținute de Iran au ajutat armata siriană să recâștige controlul asupra marilor orașe. Cu toate acestea, regiuni mari ale țării sunt controlate în continuare de către rebeli, jihadiști și forțele kurde, în timp ce o soluționare politică a conflictului pare o perspectivă îndepărtată.