Un grup de diplomați americani care afirmă că suferă de așa-numitul „Sindrom Havana” au trimis o scrisoare Departamentului de stat în care acuză administrația Biden că le-a refuzat îngrijirea medicală de care aveau nevoie și că a ignorat dovezile pe care le-au prezentat, relatează Insider.

Antony BlinkenFoto: US State Department / Alamy / Alamy / Profimedia

Sindromul Havana este o afecțiune misterioasă raportată de mai mulți oficiali și soldați americani staționați în mai multe țări, printre care Cuba și China, pe care unii experți o atribuie unor atacuri cu microunde.

Într-o scrisoare trimisă Departamentului de Justiție pe 25 mai și obținută de NBC News, oficialii enumeră o serie de ceea ce ei consideră a fi eșecuri ale guvernului american față de cei afectați de această condiție.

Scrisoarea a fost trimisă din partea a 21 de oficiali americani și a soților lor diagnosticați sau suspecți de a suferi de Sindromul Havana.

Aceștia afirmă că Departamentul de stat continuă să:

1) Refuze angajaților și membrilor familiei răniți accesul la evaluări și tratamente medicale corespunzătoare;

2) Respingă dovezile științifice în legătură cu rănile și tratamentul necesar;

3) Invalideze rănile și experiențele noastre.

Diplomații afirmă de asemenea că militarii și oficialii din comunitatea de informații care au raportat sindromul „au avut un nivel și o frecvență diferită de implicare”.

„După 4 ani de provocări speram ca noua administrație să salute un parteneriat care să asigure că cei afectați primesc îngrijirea și tratamentul necesar și că noile cazuri vor fi tratate corespunzător”, afirmă oficialii în scrisoare.

„Din păcate experiența noastră de până acum nu este la nivelul noilor așteptări”, au subliniat aceștia.

Simptomele bizare au fost raportate pentru prima dată de angajații ambasadei SUA de la Havana (FOTO: Sunshine Pics / Alamy / Profimedia Images)

Sindrom misterios

În luna octombrie a anului trecut, angajați ai CIA și Departamentului de stat au declarat pentru New York Times că depun eforturi pentru a asigura tratamentul necesar acestor oficiali, unul dintre angajați sugerând o tentativă de mușamalizare din partea fostei administrații a președintelui Donald Trump.

Printre simptomele raportate de cei afectați de Sindromul Havana se numără dureri de cap, amețeli, grețuri și senzații bizare în urechi, unele cazuri având nevoie de luni de tratament pentru recuperare.

Unii oficiali și militari au relatat că au auzit un sunet puternic și ascuțit înainte de apariția simptomelor.

CNN a relatat că unii oficiali au fost diagnosticați cu traumatisme cerebrale și continuă să sufere de simptome precum dureri de cap la ani de zile după atac.

În ultimele luni a fost constatată o creștere subită a numărului de cazuri raportate, New York Times scriind mai devreme în cursul lui mai că până în prezent au fost raportate 130 de cazuri.

Două atacuri recente au avut loc în capitala Washington DC, unul dintre acestea fiind raportat în apropierea Casei Albe.

Politico a relatat că serviciile secrete americane cred că GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, ar putea fi în spatele atacurilor.

Agențiile federale ale SUA încearcă să elucideze cauzele sindromului, un raport al Academiei Naționale pentru Științe publicat în luna decembrie a anului trecut susținând că acesta este cel mai probabil cauzat de expunerea la atacuri direcționate cu microunde.

Departamentul de stat a declarat pentru NBC News că secretarul Antony Blinken primește actualizări regulate despre situație și că „a evidențiat faptul că aceasta este o prioritate pentru el”.