Parlamentul ungar a aprobat miercuri ratificarea bugetului multianual al Uniunii Europene pe perioada 2021-2027 și pachetul de relansare economică, relatează Euractiv.

Parlamentul de la BudapestaFoto: Oanh / ImageSource / Profimedia Images

Decizia a fost adoptată cu 170 de voturi pentru și 0 împotrivă.

Ministrul finanțelor Mihály Varga a subliniat în expunerea de motive transmisă legislativului că ratificarea este obligatorie pentru ca statele UE să poată accesa fondurile record de 750 de miliarde de euro din pachetul de relansare economică al blocului comunitar.

Premierul Viktor Orbán, care urmează să se confrunte cu un scrutin parlamentar dificil la începutul lui 2022 conform actualelor sondaje de opinie, a folosit cheltuielile publice, inclusiv fonduri europene, pentru a consolida o elită loială din mediul de afaceri.

Guvernul de la Budapesta estimează o creștere economică de 4,3% anul acesta, banca centrală a Ungariei prognozând însă că aceasta ar putea ajunge până la 6% pe fondul expansiunii bugetare planificate pentru acest an și 2022.

Ungaria, singura țară din UE care a aprobat și administrat vaccinuri anti-Covid dezvoltate de Rusia și China înainte ca acestea să fie autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente, a vaccinat deja peste jumătate din populația sa de 10 milioane de locuitori și și-a deschis majoritatea sectoarelor economice.

Citește și: