Averea insumata a celor 130 cei mai bogati ucraineni a fost estimat de revista Focus la 100 miliarde dolari. Pentru al doilea an consecutiv, primul loc este ocupat de omul de afaceri Rinat Ahmetov. Pe lista au intrat 17 deputati, primarul Kievului si doua femei, scrie publicatia electronica Gazeta.ru.

"Este doar o parte a bogatilor ucraineni. Sa indici numarul exact al celor cu averi de peste 100 de milioane dolari este imposibil din cauza vesniei opacitati a majoritatii", comenta publicatia care apare la Kiev.

Problema este ca, potrivit normelor de intocmire a ratingului, in top pot fi inscrisi doar cei care pot sa-si demonstreze dreptul la proprietate pe baza unor surse deschise – bilantul oficiale ale companiilor, articole de presa, concluziile expertilor de specialitate. In plus, ratingul nu ia in calcul valoarea locuintelor, a masinilor si a economiilor personale. Se au in vedere doar activele situate pe teritoriul Ucrainei.

Ca si anul trecut, primul loc i-a revenit patronului companiei SCM, Rinat Ahmetov. Cum a reusit presedintele clubului de fotbal Sahtior sa-si castige averea, nimeni nu stie cu precizie. In februarie 2008, capitalul lui Ametov a fost evaluat la 14,62 miliarde dolari, fata de 12 miliarde in 2007. O crestere datorata unei tranzactii de succes – fuziunea dintre Metinvest, detinuta de Ahmetov, si Smart, holdingul controlat de omul de afaceri rus Vadim Novinski.

Se asteapta ca afacerile omului de afaceri sa creasca in acelasi ritm ridicat si pe mai departe. In vara anului trecut, Ahmetov a inceput sa dezvolte o retea de magazine ale casei Brusnitza si care, in cinci ani, ar trebui sa prospere pana la 400 centre comerciale in regiunea de rasarit. Ucrainenii se amuza, afirmand, mai in gluma, mai in serios, ca fara Ahmetov nici la paine nu te mai poti duce.

Pozitia secunda, in urcare o treapta, a fost atribuita lui Viktor Pinciuk – patronul companiei de investitii East One, cu 10,5 miliarde de dolari (in martie 2007 – 4,4 miliarde). Pinciuk a facut bani din revanzarea de tevi si conducte, avand in vedere ca intre pretul "de stat" si cel "comercial" diferentele au fost substantiale. Fara indoiala, de mare ajutor i-a fost mariajul: este casatorit cu fiica fostului presedinte al Ucrainei, Leonid Kucima.

De pe patru pe trei s-a ridicat Igor Kolomoiski, proprietarul grupului Privat, a carui avere este estimata la 4,78 miliarde dolari (in 2007 – 3,3 miliarde). Expertii nu exclud insa ca, in realitate, omul de afaceri sa fie mult mai bogat, pur si simplu structura extrem de alambicata a afacerilor lui nu a permis o evaluare exacta.

In primii 10 au mai intrat co-proprietarul grupului Privat, Ghenadi Bogoliubov (4,5 miliarde), patronul companiei Ferrexpo, Konstantin Jevago (3,8), cel al combinatului metalurgic Ilici, Vladimir Boiko (3,1), precum si doi dintre patronii grupului ISD, Vitali Gaiduk (2,7) si Serghei Taruga (2,65), alaturi de Vadim Novinski (2,5).