Un nou studiu realizat de Școala de Sănătate Publică a Universității Yale (YPSH) arată că interzicerea produselor din tutun aromate îi poate face pe adolescenți să se îndrepte spre țigări tradiționale, relatează MedicalXpress.

Tanar cu o tigara electronicaFoto: Volodymyr Melnik / Alamy / Profimedia Images

Când alegătorii din San Francisco au votat în 2018 cu o largă majoritate în favoarea unei propuneri de a interzice vânzarea produselor din tutun aromate experții în sănătate publică au jubilat.

În fond, consumul de tutun reprezintă o amenințare serioasă la adresa sănătății publice și produsele aromate sunt în mod deosebit de atractive pentru tineri.

Însă potrivit noului studiu realizat la Universitatea Yale și publicat în revista JAMA Pediatrics, primul care a evaluat cum interzicerea totală a produselor din tutun aromate afectează obiceiurile de consum ale tinerilor, măsura ar fi avut efectul opus.

Analizele efectuate au descoperit că după implementarea interdicției probabilitatea ca elevii de liceu să fumeze țigări tradiționale s-a dublat în districtul școlar din San Francisco comparativ cu alte districte fără această interdicție, chiar și după ajustările făcute pentru a ține cont de ceilalți factori relevanți.

„Aceste descoperiri sugerează nevoia de precauție”, afirmă Abigail Friedman, autoarea studiului și profesoară de politici în materie de sănătate la YPSH.

„Deși nici fumatul de țigări și nici vapatul de nicotină nu sunt sigure, majoritatea dovezilor actuale indică pericole substanțial mai ridicate în cazul fumatului, acesta fiind responsabil anual de aproape 20% din decesele înregistrate în rândul adulților”, explică aceasta.

„Chiar dacă este bine intenționată, o lege care crește probabilitatea ca tinerii să fumeze ar putea reprezenta o amenințare la adresa sănătății publice”, adaăugă Friedman.

Studiul acesteia, bazat pe elevi de liceu cu vârsta de sub 18 ani, arată că înainte de implementarea interdicției rata fumatului în districtul școlar din San Francisco era în declin, la fel ca în cazul celorlalte districte școlare analizate.

Însă odată ce interdicția privind produsele din tutun aromate a intrat în vigoare în 2019, rata fumatului din San Francisco s-a despărțit de trendurile observate în alte părți, aceasta crescând comparativ cu alte districte unde a continuat să scadă.

Pentru a explica aceste rezultate Friedman notează că dispozitivele electronice de fumat sunt preferate de tinerii din SUA cel puțin din 2014, majoritatea optând pentru produse aromate.

„Pentru acești indivizi cât și pentru cei care în mod potențial ar avea preferințe similare, interzicerea aromelor ar putea înlătura principala motivație de a alege vapatul în detrimentul fumatului, motivându-i pe mulți dintre ei să se întoarcă la țigările tradiționale”, afirmă Friedman.

Aceasta notează că studiul are însă unele limite, una dintre acestea fiind perioada relativ scurtă de timp de la intrarea în vigoare a interdicției, Friedman afirmând că trendul ar putea fi diferit în următorii ani.