Belarusul a anunţat marţi viitoarea închidere a ambasadei sale în Canada, în ziua în care premierul canadian, Justin Trudeau, a indicat că studiază înăsprirea sancţiunilor împotriva regimului acuzat de deturnarea unui avion european pentru a aresta un opozant aflat la bord, notează AFP și Agerpres. "Ambasada Belarusului în Canada îşi suspendă activităţile la 1 septembrie 2021" şi serviciile sale consulare de la 10 iulie, a anunţat aceasta într-un comunicat pe site-ul său, salutând 24 de ani de "cooperare reciproc avantajoasă".

HotNews.roFoto: Hotnews

Contactată de AFP, ambasada a declarat că decizia a fost luată în lumina "impactului practic al contactelor bilaterale actuale". Decretul a fost semnat pe 22 mai, a declarat însărcinatul cu afaceri Evgheni Rusak într-un e-mail.

"Comportamentul regimului din Belarus este scandalos, ilegal şi total inacceptabil", a afirmat Justin Trudeau în cadrul unui briefing de presă.

"Canada a instituit deja sancţiuni împotriva Belarusului şi va lua în considerare alte opţiuni", a adăugat el, cerând, de asemenea, "eliberarea imediată" a jurnalistului Roman Protasevici.

Şeful guvernului canadian a spus că "sprijină ferm o acţiune prin intermediul tuturor instituţiilor internaţionale posibile", inclusiv NATO.

Canada va participa joi la reuniunea de urgenţă a Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (OACI), cu sediul la Montreal, şi recomandă avioanelor canadiene să evite spaţiul aerian belarus, au precizat la rândul lor ministrul de externe şi cel al transporturilor.

Marc Garneau şi Omar Alghabra au denunţat într-un comunicat un "act nesăbuit şi impertinent al regimului belarus" care "a pus în pericol siguranţa pasagerilor şi constituie o interferenţă gravă în principiile fundamentale şi normele internaţionale care asigură securitatea aviaţiei civile peste tot lume".

Canada s-a alăturat astfel condamnărilor din partea liderilor Uniunii Europene, care au decis luni seară să-şi închidă spaţiul aerian pentru Belarus şi să adopte un nou set de sancţiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Autorităţile din Belarus au trimis duminică avioane de vânătoare pentru "a recomanda" unui zbor de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair de la Atena spre Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o ameninţare cu bomba atribuită mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Dar la sosire, nu au fost găsită nicio bombă şi doi pasageri - Roman Protasevici, un jurnalist belarus de opoziţie în vârstă de 26 de ani, şi partenera sa Sofia Sapega - au fost arestaţi, suscitând o masivă condamnare internaţională.