Departamentul de aviație din cadrul Ministerului Transporturilor din Belarus a publicat pe site-ul său o transcriere a convorbirii dintre dispeceratul belarus şi pilotul avionului Ryanair, care efectua un zbor pe ruta Atena-Vilnius și a aterizat de urgenţă, duminică, pe aeroportul din Minsk, relatează Ria Novosti, potrivit Rador.

Zborul Ryanair 4978 a fost fortat sa aterizeze duminica la MinskFoto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

Pe site a publicat un text în limba engleză, intitulat "extras din înregistrarea pe bandă a schimbului de replici prin radio între echipaj şi controlorul de trafic aerian din 23 mai 2021, zborul RYR1TZ RDC Vest".

"Avem informații de la serviciile speciale că ar exista o bombă la bord şi aceasta ar putea fi activată deasupra Vilniusului" - spune dispecerul. Acesta recomandă echipajului, din motive de siguranță, să aterizeze pe aeroportul din Minsk.

Pilotul întreabă de unde provin informațiile despre bombă, la care dispecerul îi răspunde că serviciul de securitate al aeroportului a primit o scrisoare electronică (email) în acest sens. El spune că aceasta fost trimisă la mai multe aeroporturi.

Pilotul încearcă să afle aeroportul concret care a primit avertismentul cu privire la ameninţare, iar dispecerul răspunde că cel din Minsk. Apoi pilotul întreabă cine a dat recomandarea de a trimite avionul la Minsk - compania aeriană, aeroportul de plecare sau aeroportul de sosire.

"Aceasta este recomandarea noastră" - spune dispecerul. "Intențiile noastre sunt de a redirecționa avionul către aeroportul din Minsk" - spune în cele din urmă pilotul.

Luni, directorul Departamentului de aviație din cadrul Ministerului Transporturilor din Republica Belarus, Artiom Sikorski, a declarat că, potrivit transcrierii convorbirii dintre dispecerii din Belarus și piloții aeronavei Ryanair, nu a existat nicio presiune asupra echipajului atunci când s-a decis asupra aterizării de urgență la Minsk.