Gaza: Israelul a distrus spitale, școli și fabrici. Bilanțul civil al celor 11 zile de conflict

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 25 mai 2021, 23:20 Actualitate | Internaţional


Gaza, cladiri distruse de atacurile Israelului
Foto: youtube.com
Guvernul Netanyahu a reiterat în repetate rânduri că atacurile sale din Fâșia Gaza au neutralizat teroriștii și structurile aflate în mâinile Hamasului și ale Jihadului Islamic. Însă raidurile statului evreu au lovit și case, canalizări, generatoare de energie electrică, fabrici de înghețată și de saltele, ferme cu animale de lapte, spitale, birouri, magazine, contribuind astfel la îngenuncherea populației deja suferinde din enclava palestiniană, scrie Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

Nu numai bazele Hamasului, vizuinile Jihadului Islamic, „casele sigure”, garajele în care milițienii din Gaza și-au găsit adăpost, ci și locuinţele normale, canalizările, generatoarele de energie electrică, fabricile de înghețată și de saltele, fermele cu animale de lapte, spitale, birouri, magazine. În Fâşia Gaza nu a fost cruţat nimic. Atacurile aeriene din cele 11 zile ale operațiunii “Guardian of the Walls” au ucis peste 230 de oameni, au lovit peste 1.500 de „ținte teroriste” din Gaza, inclusiv 675 de „lansatoare de rachete” și peste 200 de „teroriști neutralizați”.

Potrivit Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), au fost distruşi mai mult de 90 de kilometri de „metrou” - rețeaua de tuneluri subterane a Hamas. Conform oficialilor ONU şi a celor din Gaza, în timpul raidurilor au fost rănite 1.200 de persoane, au fost distruse peste 1.000 de unități rezidențiale și comerciale, peste 750 au fost rămase nelocuibile și au fost strămutate peste 77.000 de persoane. Au fost avariate şaptesprezece clinici și spitale, precum și trei mari instalații de desalinizare, linii electrice și canalizare, lăsând 800.000 de locuitori, aproape jumătate din populație, fără acces facil la apa potabilă. Peste 53 de școli au fost avariate. Daune în valoare de aproximativ 92 de milioane de dolari au fost aduse locuințelor rezidențiale și birourilor diferitelor organizații neguvernamentale.

Rețeaua electrică din Gaza a fost şi ea deteriorată, daunele fiind estimate la 22 de milioane de dolari. Alimentarea cu energie electrică a fost redusă la trei, până la patru ore pe zi din cauza structurilor compromise. Locuitorii din Gaza care gestionează generatoare de cartier ce furnizează electricitate rezidenților la un preț mai ridicat, au anunțat că serviciile lor vor fi limitate din cauza penuriei de combustibil. Duminică, 500.000 de litri de păcură au fost aduși în Fâșia Gaza prin trecerea Rafah din Egipt. Acest lucru va permite centralei electrice din Gaza să-şi continue operațiunile, deși într-o măsură mai mică decât înainte de război, când furniza energie opt ore, urmate de alte opt ore de pauză. Furnizarea limitată de electricitate a afectat grav şi sistemul de apă din Gaza. Peste 95% din apa prelevată din acviferul local nu este potabilă și trebuie purificată și desalinizată. Dar pentru a face acest lucru este nevoie de energie electrică, ca de altfel și pentru stațiile de tratare a apelor uzate și a pompelor.

Potrivit Oficiului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, din cauza închiderii, sau funcționării limitate a instalațiilor de apă și salubrizare, alimentarea cu apă a scăzut cu peste 40%. Situația s-a agravat cu câteva zile înainte de stingerea incendiilor, când conductele de apă și canalizare care deserveau peste 140.000 de persoane din zona Khan Yunis și din centrul Gaza au fost avariate de atacurile aeriene. În total, până acum au fost avariaţi 10.000 de metri de canalizare subterană și linii de apă, precum și rețele de canalizare.

În timpul bombardamentului israelian au fost distruse 1.335 de case. Potrivit ONU, numărul persoanelor strămutate - cei ale căror case au fost distruse, sau cei care au fugit din cauza bombardamentelor - a depășit 77.000. Aproximativ 47.000 dintre ei și-au găsit refugiu în școlile UNRWA, iar restul, la rude și prieteni. Aproximativ 12.800 de case au fost parțial avariate. Sute de birouri private și ONG-uri au fost grav avariate și 33 de birouri de presă au fost complet demolate. Numărul total al structurilor demolate, sau grav avariate este de 184. Una dintre acestea aparținea Semilunii Roșii din Qatar, găzduită în clădirea al-Shawwa din centrul orașului Gaza. O bancă din aceeași clădire a fost şi ea grav avariată. Raidurile au lovit și clinica al-Rimal care găzduia laboratorul principal pentru testarea Covid. Drept urmare, laboratorul şi-a oprit funcționarea.

Conform estimărilor preliminare ale Ministerului Agriculturii din Hamas, sectorul agricol din Gaza a suferit până acum daune în valoare de aproximativ 24 de milioane de dolari, cauzate de bombardarea câmpurilor de cultură, a instalațiilor pentru animale și a sistemelor de irigații. Ostilitățile au provocat daune de 40 de milioane de dolari comerțului și industriei din Fâşia Gaza, unele fabrici fiind ţinte directe ale ofensivelor militare israeliene. Un atac de artilerie israelian asupra Beit Lahia a lovit birourile companiei de import Al-Khdeir Brothers, cele ale companiei farmaceutice Al-Mudawar și Maatoug Booza Factory, cea mai mare fabrică de înghețată (italiană) din Fâșie. Frigidere, materii prime, utilaje și echipamente, linii electrice pentru producția comercială, totul a fost distrus. La fel ca şi fabrica de saltele Foamco, cea mai importantă din zonă.

Distrugerea agravează o criză economică pe termen lung în Fâşia Gaza, unde rata șomajului se situează în jur de 50%. Israelul și Egiptul impun o blocadă asupra zonei pentru a limita fluxul de arme și muniții către gruparea Hamas, pe care o mare parte a lumii o consideră o organizație teroristă. Cele două țări restricționează cine și ce poate intra în enclavă și controlează o mare parte din aprovizionarea cu energie, în timp ce Israelul își controlează singur spațiul aerian, drepturile de pescuit maritim, registrul nașterilor și datele celulare.

O primă estimare evaluează costurile reconstrucției, după aceste 11 zile de conflict, la jumătate de miliard de dolari. Cine va plăti pentru aceste daune de război? O fabrică de înghețată poate fi numită obiectiv militar? Dar o școală elementară UNRWA? Multe dintre structurile distruse - purificatoare, instalații de desalinizare, instrumente de filtrare, drumuri, poduri, canalizare - au fost finanțate de comunitatea internațională, de ONU și de Uniunea Europeană. Acum, cine va avea curajul să dea un euro pentru un proiect care la următoarea criză va fi ras din nou de pe faţa pământului de furia „bombelor inteligente”, fără ca vreuna dintre țările donatoare să pronunţe un cuvânt supus de protest?Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7362 vizualizari

 • +11 (29 voturi)    
  Aia cand au dat cu rachete la ce s-au gandit??? (Marţi, 25 mai 2021, 23:33)

  Mihai_P1 [utilizator]

  Adica tarile vestice sunt bune doar sa doneze si sa spuna cuvinte de protest? Ce-ar fi sa va administrati voi singuri in fasie, poate invatati sa pretuiti viata si pacea?

  Si ce-ar fi sa nu mai trageti cu rachete, sau cel putin nu din zone locuite?

  Si ce-ar fi sa folositi scolile pt. scoala, spitalele pt. tratament si nu sa va depozitati explozibilii si rachetele pe langa, pe sub si pe deasupra civililor?
  • -4 (20 voturi)    
   Habar nu au care este esenta conflictului (Miercuri, 26 mai 2021, 0:37)

   MMircea 21 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_P1

   In Palestina majoritatea zrobitoare a populatiei era palestiniana-araba. Ocupantul englez, ca intotdeauna a creeat conflicte intre nationalitati, cu scopul declarat acuma de a creea un stat pentru evrei. Evreii au sustinut ca au dreptul la teritoriu "pentru ca sunt poporul ales de Dumnezeu si in Biblie scrie ca lor le-a dat domnul dreptul asupra tarii. Adica 10% evrei sa detina pamantul celor 90 % palestinieni. Aici este baza conflictului. Englezii au facut colonizari masive ceea ce a insemnat epurare etnica, lucruri condamnate de toate legile democratice. Colonistii evrei i-au alungat pe arabi, le-au luat pamanturile, ceea ce vedem ca si astazi se intampla si i-au masacrat in repetate randuri, beneficiind de indiferenta armatei de ocupatie engleze al carei rol era sa inchida ochii la abuzuri, totul in favoarea evreilor. Apoi ONU a recunoscut formarea noului stat, pe baza acelor dovezi biblice si a cuvantului lui Dzeu si a sforilor trase de marile puteri occidentale interesate SUA si Marea Britanie de stapanirea orientului. Desi nu cred ca Dzeu a fost la sedinta sa isi spuna parerea sa o auzim toti. Dar ONU a declarat ca o parte din Palestina va apartine Israelului si ca au dreptul la un stat si palestinienii. Stim cu totii insa cum s-au respectat deciziile ONU, doar cand e in favoarea evreilor, SUA s-a opus prin veto de zeci de ani, ca si astazi, oricarei decizii in favoarea palestinienilor si oricarei anchete cerute de organizatiile pentru drepturile omului care sa ancheteze crimele de razboi ale Israelului. Aici este esenta conflictului. Nu are nici o legatura cu antisemitismul ci, din contra cu abuzurile noului stat. Care popor isi da de buna voie tara unui ocupant strain ?Germania si Italia direct responsabile pentru holocaust nu au fost niciodata trase la raspundere, si au fost sprijinite de americani dupa razboi. Toate consecintele le-a suportat poporul palestinian. Hamas a aparut abia de vreo 10-15 ani. Pana atunci Israelul nu a facut nimic pentru pace.
   • -2 (10 voturi)    
    Iată adevărul (Miercuri, 26 mai 2021, 1:39)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui MMircea 21

    adevărat! Mulțumiri!
   • +2 (10 voturi)    
    Nu vorbm de esenta conflictului.. (Miercuri, 26 mai 2021, 3:44)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui MMircea 21

    .,cu care sunt de acord: fiecare natie are dreptul sa-si apere tara, dar nu sunt singurii si toti cei care sariti pro-palestinieni, sariti doar pentru simplul motiv ca urati Isarelul si israelienii, caci altfel ati fi sarit si in cazul altor popoare, dar na.. acolo nu sunt evrei si nu are rost sa comentezi.

    Cat priveste Hamas, acestia si-au dorit enorm de multe victime in randul israelenilor, dar nu au reusit. In plus, si-au comasat toate centrele de comanda si depozitele in jurul cladirilor civile si in cladirile civile, tocmai ca sa se planga la tanti ONU cum sunt ei masacrati. Nimic despre cele 3 mii de rachete care vizau, fireste, numai obiective militare israeliene.
    • 0 (2 voturi)    
     Dimpotriva, din egoism toti tin cu Israelul (Miercuri, 26 mai 2021, 13:03)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     Mai bine in Palestina, decit in tarile lor.

     Care tari ar putea prelua citeva milioane de israelieni din cele 9 milioane?

     Imi pare sincer rau de situatia palestinienilor, dar nu-i putem ajuta.
   • -1 (9 voturi)    
    Englezii au ocupat pe învinsul Imperiu Otoman (Miercuri, 26 mai 2021, 6:16)

    Greu_de_Cap [utilizator] i-a raspuns lui MMircea 21

    ... după primul Război Mondial, imperiu care s-a și destrămat urmare a acestei înfrângeri, și nu mai avea cine să-i plătească pagubele de război. Ivingătorii administratori au numit zona Palestina, denumire și țară care n-au existat mai înainte, inspirați din Biblie de numele filisteni=străini, deși băștinașii arabi n-aneau nimic comun cu populații ancestrale pe care le revendică acum. Învingătorii și-au recuperat din pagube de război prin vânzarea terenurilor imperiale și prin 1920-1940 au cumpărat mai mult evreii, fiind mai înstăriți. În acea perioadă au vândut masiv terenuri și arabii, și ulterior le-au vrut înapoi gratis. ONU a împărțit terenul statului Evreu după majoritatea proprietarilor, și de câte ori arabii vecini porneau un război, de atâtea ori mai pierdeau din teren, și n-au înțeles asta nici acum.
    • +2 (2 voturi)    
     Teoria lui Roesler pentru palestinieni! (Miercuri, 26 mai 2021, 12:39)

     EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Greu_de_Cap

     Inainte sa existe o imigratia masiva in Palestina mai ales din Europa, in zona traiau 3 mari grupuri religioase toate arabofone: musulmani, crestini si evrei. Tu chiar crezi ca aceste 3 grupuri nu se trag din populatiile care au locuit din cele mai vechi timpuri pe acel teritoriu?
     As vrea sa va aduc aminte ca mai era unul Roesler care zicea la fel despre romani. Ca romanii au venit, au omorat tot, au colonizat si la retragerea in sudul Dunarii au luat si toata populatia.
     De fapt ca in multe cuceriri, cei cuceriti s-au asimilat in populatia cuceritoare ramanad insa marea majoritatea a populatiei.Limbile s-au schimbat, religiile s-au schimbat, culturile s-au schimbat, dar oamenii au ramas!!!! Este si cazul nostru al romanilor.
     • -2 (2 voturi)    
      Despre pamanturi (Joi, 27 mai 2021, 0:27)

      MMircea 21 [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

      Cunosc foarte bine problema pamanturilor dintr-o istorie a evreilor pe care am citit-o cu multi ani in urma. Sa incepem metodic.
      Palestina ca provincie a existat de pe vremea romanilor. Acolo s-a nascut un popor. Asa cum noi romanii ne tragem din daci si romani, acel popor s-a nascut in mii de ani din mai multe etnii, intre care si arabii. Deci nu e vorba de "revendicarea de catre arabi". Este de vorba de poporul palestinian, care mosteneste limba araba. Egiptenii se recunosc egipteni, ca mostenitori ai celor care au construit piramidele si nu ärabi. Acest termen este folosit de europeni. Acest popor (musulman si crestin deopotriva) are dreptul sa traiasca in matca in care s-a nascut. si era primul de drept sa dobandeasca dreptul asupra tarii dupa otomani, pentru ca reprezentau peste 90% din populatie, restul fiind evrei. Englezii au venit cu mandatul de a organiza preluarea tarii de catre evrei, pentru a construi un stat "pentru evrei". Pana la englezi locuiau toti in pace.
    • -2 (2 voturi)    
     Despre pamanturi (Joi, 27 mai 2021, 0:34)

     MMircea 21 [utilizator] i-a raspuns lui Greu_de_Cap

     Englezii au inceput abuzurile adinistrative si epurarile etnice, alungarea localnicilor in zone mai defavorizate, in orase impiedicau tranzactiile de pamanturi intre localnici si au dat dreptul strainilor sa cumpere pamanturi de la palestinienii abuzati si saraci. Asa a inceput cumpararea pamantului de catre sionistii din America si Europa. Sa nu uitam ca cei mai mari bancheri sunt evrei si in mod constient s-au implicat in acest proiect colonial. Englezii ar fi trebuit sa impiedice aceste abuzuri. Dar rolul lor era sa la faciliteze in sprijinul evreilor. Sunt adevaruri incontestabile. Dreptul la proprietati pentru localnici era impiedicat si erau ajutati ceilalti.
    • -2 (2 voturi)    
     Despre pamanturi 3 si Biblie (Joi, 27 mai 2021, 0:46)

     MMircea 21 [utilizator] i-a raspuns lui Greu_de_Cap

     Deci nu folosim termenul de arabi, ci de palestinieni. Dl Hertzl (?) seful organizatiei sioniste a reusit sa convinga Liga Natiunilor ca ei sunt poporul ales de Dzeu, care a scris in Biblie ca Palestina li se cuvine lor. Este cea mai grava forma de fundamentalism religios. Daca cineva ar fi adus astfel e argumente cu Coranul ce audienta avea ? Ei au reusit, era epoca coloniala. De aici a inceput totul si de aici englezii prin celebra declaratie Balfour din 1921 au raspuns favorabil acestei cereri. Au venit colonistii masiv dupa eliberarea lagarelor. Iar puterile invingatoare nu i-au dus pe evreii eliberati la ei acasa ci i-au dus in Palestina. Asa da generozitate pe pielea altora. Au inceput apoi conflictele si masacrele pentru confiscarea pamanturilor, sute de mii palestinieni s-au refugiat in tabere creiind cea mai grava criza umanitara de dupa razboi. Israel vroia Palestina dar fara palestinieni.
    • -2 (2 voturi)    
     despre pamanturi (Joi, 27 mai 2021, 1:01)

     MMircea 21 [utilizator] i-a raspuns lui Greu_de_Cap

     ONU a preluat decizia de la Liga Natiunilor. Nu stiu insa cat de dreapta este o decizie care ia tara unui popor majoritar si o da unei minoritati fara nici o cercetare la fata locului sau negociere. Dupa fondarea statului, dupa epurarile etnice si masacre, in 1948 arabii au ajuns la numai 22% din totalul populatiei, restul fiind refugiati in tarile vecine, care aveau propriile probleme sociale si nu i-a putut integra pe toti. Asa ca cei din tabere nu au pasaport, cetatenie in tarile respective, drepturi de munca. Israelul daca vroia putea sa faca pace. Abia in 1962 a aparut prima grupare armata palestiniana OEP sub conducerea lui Yasser Arafat. Deci cine a inceput razboiul ? Tarile arabe au avut cateva razboaie castigate pana la un punct dar au respectat incetarea focului prin ONU. Israelul nu a respectat pacea si embargoul de arme, importand masiv arme din Cehoslovacia si din alte tari si au intors soarta razboiului prin inselaciune si sprijin american. Era razboiul rece cu URSS ! Ar trebui sa fim mult mai rezervati cand auzim despre Israel. Ei sunt capul de pod al intereselor SUA in zona petrolului, din cauza aceasta a fost creeat, si are puterea armelor a banilor, o masina de propaganda uriasa prin mass-media si se folosesc de tragedia holocaustului, de Biblie ca sa isi acopere crimele de razboi. Este o lectie de istorie vie despre ce inseamna colonialismul.
   • -5 (5 voturi)    
    Dumnezeu a fost acolo; (Miercuri, 26 mai 2021, 7:09)

    strungarul [utilizator] i-a raspuns lui MMircea 21

    Dumnezeu a fost la acea sedinta deoarece nimic nu este la intamplace in lumea aceasta.
    Da; Cuvantul lui Dumnezeu spune ca acel teritoriu este daruit de Dumnezeu in urma cu 4000 de ani, si locuitorii de atunci au recunoscut ca Dumnezeu L-a facut pe Avraam stapan si domnu peste tara promisa. Deci nu place sau nu, Dumnezeu si nu americanii sau englezii.
   • +2 (6 voturi)    
    Bullshit (Miercuri, 26 mai 2021, 13:41)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui MMircea 21

    N-a existat niciodata un stat palestinian, pana sa fie ocupata de englezi, zona aia a fost ocupata de otomani. In 1948 au refuzat orice concesie si orice stat al evreilor, traind cu speranta ca "fratii arabi" vor distruge Israelul (au si incercat asta de mai multe ori, dar nu le-a iesit...). De atunci si pana acum tot asta spera, ca doar de aia ii aleg pe FPO si Hamas (adica organizatii teroriste) in loc sa aleaga pe cineva care ar putea cladi si consolida un stat al palestinienilor.
    Hamas nu vorbeste niciodata despre un stat palestinian si nici vorba sa recunoasca existenta Israelului. Ei vor un Califat Islamic acolo si primesc banuti si arme de la Iran si cam de la toti golanii din regiune sau din Europa. Daca nu isi vor face repejor un stat, palestinienii for sfarsi inghititi de sirieni, iordanieni, egipteni si israelieni.
    Nu a existat niciodata un stat palestinian, asa cum nici un stat al evreilor n-a existat. Diferenta e ca evreii au acceptat fericiti bucatica aia de lume, iar palestinienii au vrut (si inca vor) totul sau nimic, asa ca au sfarsit fara nimic (deocamdata). Dorm asa cum isi astern de 75 de ani.
    • -1 (5 voturi)    
     Despre totul sau nimic (Miercuri, 26 mai 2021, 20:23)

     MMircea 21 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Sa revenim pentru ca nu intelegeti nimic. Asa este, nu a existat niciodata un stat INDEPENDENT Palestina, dar exista un popor cu o identitate proprie care se numeste "palestinian", si care are dreptul sa traiasca in zona in care s-a nascut, acum in alte tari arabe exista popoare cu istorie si traditii culturale distincte care nu se amesteca cu celelalte popoare arabe, dupa cum nici romanii nu se amesteca cu celelalte tari latine. Acest popor s-a nascut in teritoriul numit din antichitate Palestina, in care pana la luarea deciziei de al da evreilor era in proportie de 92-97 % arab, depinde dupa care surse ne raportam. Se mentioneaza ca evreii erau intre 3-8 %, mai ales in jurul Ierusalimului. Decizia de al da evreilor este rezultatul unor "sfori trase" din interes, petrolul arab fiind foarte aproape, mizand pe coarda sensibila a Bibliei. Nu trebuie sa privim cu ura nici un popor, suntem romani, dar trebui sa fim corecti. Dar a lua teritoriul si al da unei "majoritati"de 3-8 % evrei, ignorand demersurile de obtinere a independentei facute de palestinieni la finalul razboiului I mondial este dovada cea mai clara a dreptatii coloniale engleze. Cat despre "totul sau nimic", va intreb care popor isi da o palma de pamant altora de mila ? Si tiganii au fost victime ale holocaustului si continua sa fie batjocoriti si neintegrati si astazi si creeaza probleme in toata lumea. Niciodata nu s-a discutat sa li se faca un stat si lor asa ca evreilor. Retienti si cautati cate zeci de mii de tigani au fost victime in holocaust ? Haideti propuneti sa li se faca un stat sa vedem dintre marile democratii cine sare primul sa le dea o bucata din tara pentru statul lor ? Am citit din surse engleze ca ei au fost interesati sa le faca stat evreilor "ca sa scape de ei", sa le faca altora probleme. Este o dovada ca marile democratii nu au fost capabile sa isi faca curatenie in tara si sa le asigure lor securitatea...
     • +1 (1 vot)    
      Din fericire .. (Miercuri, 26 mai 2021, 21:13)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui MMircea 21

      . tiganii au un stat al lor, se numeste India si e foarte mare.

      Dar despre Kurzi nimic, chiar nimic?...
      • 0 (0 voturi)    
       Sa nu vorbim degeaba (Vineri, 28 mai 2021, 21:06)

       MMircea 21 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

       India e India, in care se vorbesc 800 limbi si exista multe grupuri etnice. Aici m-am referit la tigani (romi) ca la o realitate etnica, fara aluzii batjocoritoare. Romii au fost victime in holocaust, si reprezinta o problema la nivel european. Si in Europa exista o "problema evreiasca", nu cunosc exact in ce consta. Si asa au vrut "sa scape de evrei" (asa scrie in documente englezesti) si s-au gandit sa ii duca in Palestina. Pentru romi, repet nu exista si nu s-a creeat un stat, pentru ca nu i-a interesat pe angloamericani. Petrolul arab si iranian era mai accesibil daca creeau un stat "pentru evrei" total loial lor. Ceea ce constatam cu totii. Romii nu prezentau nici un interes pentru ei.
       • 0 (0 voturi)    
        Da, sa nu vorbim degeaba. (Sâmbătă, 29 mai 2021, 6:26)

        Alius [utilizator] i-a raspuns lui MMircea 21

        Nu a fost nici o aluzie batjocoritoare, este un fapt! Tiganii au plecat din India. E ca si cum ai zice: saracii romani din Europa, au nevoie de o tara a lor. Au, se numeste Romania.

        Deci, inca odata, pentru cei necunoscatori: tiganii au o tara, este India, se pot intoarce acolo oricand.

        "Roma (Gypsies) originated in the Punjab region of northern India as a nomadic people and entered Europe between the eighth and tenth centuries C.E. They were called "Gypsies" because Europeans mistakenly believed they came from Egypt."
    • -1 (5 voturi)    
     Totul sau nimic (Miercuri, 26 mai 2021, 20:31)

     MMircea 21 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Evreii au ajuns in numar mare prin ceea ce numim astazi epurare etnica, fapte condamnate de legile internationale. In paralel, palestinienii au fost alungati, actele de proprietate pentru ei nu s-au facut sau au fost discriminati de administratia engleza, sau li s-au confiscat pamanturile ceea ce vedem si astazi ca fac colonistii care navalesc cu armele, sprijiniti de militari. Apoi au fost masacre ale unor grupari inarmate evreiesti. Arabii nu aveau arme, tot arsenalul militar englez fiind cedat evreilor la formarea statului. Asa au aparut celebrele tabere de refugiati. Aceasta este "pacea" care li s-a oferit in noul stat.
    • -1 (5 voturi)    
     Totul sau nimic (Miercuri, 26 mai 2021, 20:40)

     MMircea 21 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Orice demers de a face un stat pe locul ocupat in proportie de peste 90 % de alt popor nu este unul normal aducator de pace. Chiar si asa, ar fi trebuit in primul rand sa fie negocieri intense cu palestinienii si tarile din jur, comisii internationale, forte de mentinere a pacii. Dar decizia a fost una dictatoriala in cel mai josnic stil colonial. Asa au hotarat englezii sa faca statul ïn urma "mandatului dat de Liga Natiunilor". Cat de iindependenta si reprezentativa era aceasta Liga sa ia decizii peste alt popor ? Inainte de englezi era armonie intre evrei si palestinieni acolo. Pacea se poate face prin crearea unui singur stat multietnic, cedarea pamantuluiconfiscat de colonisti, judecarea crimelor de razboi, Dar SUA prin veto se opun de zeci de ani deciziilor ONU favorabile palestinienilor.
     • +2 (2 voturi)    
      care e motivul (Joi, 27 mai 2021, 1:23)

      gigilu [utilizator] i-a raspuns lui MMircea 21

      Palestinienilor li s-au oferit ocazii ca sa-si creeze propriul stat de nenumarate ori in istorie dar au refuzat de fiecare data.
      • In 1937, Comisia Peel a propus impatirea Palestinei si crearea unui stat arab
      • In 1939 englezii au propus crearea unui stat unitar arab.
      • In 1947 ONU a incercat si el sa creeze un stat arab
      • In 1979 in cadrul negocierilor de pace dintre Egipt si Israel a fost oferita palestinienilor autonomia ceea ce ar fi dus la o totala independenta.
      • In 1990 la Oslo au fost negociate caile Palestinei catre independenta, negocieri care au fost deraiate de atacuri teroriste.
      • In 2000 Premierul Ehud Barack a oferit crearea unui stat Palestinian care cuprindea Gaza si 97% din Malul de Vest
      • In 2008, primul ministru Ehud Olmert a oferit retragerea din aproape intregul teritoriu al Malului de Vest si impartirea ierusalimului in baza demografica
      • In afara de asta din 1948 pana in 1967 Israelul nu a controlat Malul de Vest iar palestinienii ar fi putut cere Iordaniei creerea uni stat Palestinian pe teritoriul lordaniei. Dar Arafat s-a opus.
      Deci daca palestinienii clar nu se bat pentru pamint, ce-i mana-n lupta?
      • 0 (0 voturi)    
       Interesant, dar poporul nativ are prioritate (Vineri, 28 mai 2021, 21:23)

       MMircea 21 [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

       Evident si Trump s-a oferit sa rezolve problema palestiniana, excluzand total vocea acestora. Toate cele enumerate mai sus ascund un adevar. Vorbim de popoare diferite, care s-au format in mii de ani din etnii diferite. Arabii nu pot fi uniti intr-un singur stat. Asa cum nici latinii nu pot forma un singur stat. A existat o incercare RAU formata din Egiptul lui Nasser si Siria, dar nu a rezistat. Nici Saddam H nu a avut un succes mai mare. Si vedem ca nici europenii nu reusesc usor sa tina uniunea. Arabii sunt popoare cu istorii diferite, nu sunt un singur popor. Poporul palestinian detinea peste 90% din Palestina. El ar fi primul in drept care sa impuna conditiile de pace si sa fie ascultat. Palestinienilor li s-au dat niste periferii din vechea Palestina dupa ce au fost epurati etnic. Oare romanii cum au reactionat cand li s-a luat Ardealul de nord ? Au fost si ei extremisti ? Oare noi nu ne laudam ca nu cedam nici o palma din pamantul romanesc stramosesc ? Altii nu au dreptul sa dispuna de pamantul stramosesc ? Sa nu veniti cu falsul argument ca in urma cu mii de ani evreii traiau aici. Cati au fost si de ce au parasit pamantul ? Nu era deloc un popor mare cum (poate) scrie in Biblie. Biblia e o carte religioasa si nu suntem fundamentalisti sa scriem politica dupa ce scrie in Biblie :). Si arabii ce vina au daca evreii au ramas in numar asa de mic in Palestina. Este acesta un argument sa epuram etnic arabii si sa aducem evreii ? Pentru ca asa s-a intamplat. Atentie ! A critica politica si statul de acolo nu inseamna a fi antisemit. II simpatizez ca si pe arabi. Dar trebuie sa tinem cu adevarul nu cu emotiile.
     • +3 (3 voturi)    
      Domnule (Joi, 27 mai 2021, 11:53)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui MMircea 21

      Teoria chibritului tine cat tine, dar nu foloseste la nimic.
      Revin si spun: palestinienii nu-si doresc o tara, ce doresc ei e sa distruga Israelul si nimic altceva (iti enumera cineva mai oportunitatile de care si-au batut joc palestinienii).
      Tot ce spui dumneata acolo e poezie, dar oamenii aia traiesc doar din pomeni, n-au niciun viitor si voteaza in continuare organizatii teroriste al caror scop declarat e distrugerea Israelului. Nici OEP si nici Hamas nu au avut si nu au obiective legate de un stat palestinian prosper si liber, tot ce au urmarit si urmaresc e distrugere, terorism si razboi.
      Evita cuvintele mari ca sunt destul de plictisit si nu te ajuta in demonstratie, nu suntem la invatamant politic aici. Realitatea este cea pe care ti-am aratat-o mai sus: peste 48.000 vs 6.000 PIB per capita. Israelul si palestinienii au pornit din acelasi loc. Israelul e o oaza, zona palestinienilor e o groapa si diferenta este doar munca.
      Discutiile despre deciziile politice de acum 75 de ani sunt ridicole in lumea civilizata, e destul cat au pedalat pe prostiile astea. Este clar ca Israelul nu pleaca nicaieri, este clar ca nici o alianta a tuturor tarilor arabe nu poate invinge Israelul. Este clar ca terorismul nu duce nicaieri si ca nici OEP, nici Hamas si nici Jihadul Islamic nu sunt solutii pentru copiii palestinienilor.
      In loc sa dea vina pe ceilalti si sa-si planga de mila, mai bine ar incepe sa-si construiasca un stat. NU II OPRESTE NIMENI, toata lumea asta doreste. Daca insista in a pretinde tot Ierusalimul si tot terenul de sub Israel, vor sfarsi asimilati, iar ideea de stat palestinian o sa dispara in maximum 50 de ani. Deja Israelul are prea multi aliati printre statele arabe.
      Asta este realitatea, restul sunt povesti si manifeste pentru indoctrinare.
 • +3 (21 voturi)    
  In mod normal (Marţi, 25 mai 2021, 23:43)

  RoyPeters [utilizator]

  ar trebui sa "curga" postarile care contrazic dur articolul, in sensul in care IDF nu a distrus niciun obiectiv civil, a lovit chirurgical excusiv luptatori Hamas si acolitii sai, populatia civila a fost umanitar protejata etc.

  Dar....tacere. Teama? Indiferenta? Hmm...
  • +5 (17 voturi)    
   Nu exista asa ceva (Miercuri, 26 mai 2021, 0:10)

   Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui RoyPeters

   Cine viseaza la razboaie curate, chirurgicale habar n-are ce-i aia razboi. Razboiul inseamna haos, distrugere si moarte. Tema de gandire pt. cei care incep asa ceva.
   • -1 (17 voturi)    
    Cine nu cunoaste conflictul din Palestina (Miercuri, 26 mai 2021, 0:55)

    MMircea 21 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_P1

    ar face mai bine sa se abtina. Orice popor are dreptul sa traiasca in tara in care s-a format. Palestinienii ca popor s-au format in mii de ani pe baza etniilor care traiau in tara Canaan, incepand cu filistenii, si terminand cu arabii de la care au pastrat limba. Ocupantul englez a rasturnat componenta etnica si au adus masiv emigranti pentru a ajuta la formarea Israelului. Acest popor a fost alungat in tabere de refugiati, multi au fost ucisi de militiile evreiesti in primele zile a formarii noului stat sau de colonistii inarmati sprijiniti de armata, exact cum se intampla si astazi. Fiecare popor are dreptul sa lupte pentru tara sa. Ca si romanii !
    • -1 (9 voturi)    
     Lectia de istorie (Miercuri, 26 mai 2021, 5:43)

     gigilu [utilizator] i-a raspuns lui MMircea 21

     Intr-adevar un pic de istorie nu strica.Daca google-esti un pic si dai de History citesti acolo ca originile Israelului se duc tocmai la Abraham care este considerat tatal iudaismului prin fiul sau Isaac dar si al islamului prin fiul sau Ishmael.Abraham a trait in jur de anii 2100 IHr (adica inainte de Hristos).Descendentii lui Abraham au fost luati ca sclavi de catre egipteni cu sute de ani inainte sa se stabileasca in Canaan. Si ca tot a trecut Pastele de curand si poate ati revazut filmul "isus din Nazaret" stie cineva de ce au numit romanii provincia aia Iudea? Si ce era Pilat din Pont, palestinian? Asfel aflam ca evreii n-au venit dupa al doilea razboi mondial adusi cu barca de englezi ci ca existau acolo de mii de ani ca si palestinienii.
    • 0 (4 voturi)    
     Dom'le (Miercuri, 26 mai 2021, 16:54)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui MMircea 21

     Toata lumea poate trai in "tara in care s-a format", asa ca si evrei, si ceilalti pot trai unde le place. Nu-i opreste nimeni si nu i-a oprit nimeni pe palestinieni sa-si faca un stat, dumneata intelegi romaneste?
     Hai sa recapitulam un pic: nu a existat (si nu exista inca) niciun stat palestinian. In 1948 a fost propusa "o formula cu doua state", unul palestinian si unul al evreilor. Evreii au acceptat imediat si si-au declarat independenta, iar arabii din jur, impreuna cu palestinienii, au inceput sa ucida evrei si au intrat in razboi imediat ce Israelul si-a declarat independenta. N-au avut vreme sa-si declare un stat, dar au avut timp sa ia o bataie sanatoasa de la evrei, prima dintr-o serie de "dezastre".
     Israelul a purtat o multime de razboaie cu vecinii al caror obiectiv unic si declarat a fost distrugerea statului Israel, nimic altceva. Din pacate pentru tine, Israelul i-a batut mar impreuna si/sau separat de fiecare data si-o sa-i rupa in bataie inca 1000 de ani de acum incolo, daca e nevoie. Cea mai buna dovada ca palestinielilor nu le trebuie un stat, ci le trebuie disparitia Israelului este chiar situatia actuala.
     Israelul e o tara democratica, libera, cu drepturi pentru minoritati (reprezentate in Knesset), cu egalitate si protectie pentru femei (precum si pentru minoritati sexuale), cu cercetare de varf, medicina de exceptie si invatamant de nivel inalt. Israelienii au facut o oaza din desertul ala, scot apa potabila din mare, cultiva plante pe nisip si au 48.000 US$ PIB/capita. Palestinienii n-au timp sa-si faca un stat, au cam 5-6000 US$/capita si traiesc in mare masura din pomeni internationale, voteaza cu teroristii si n-au absolut nimic. Canalizarea, apa si energia electrica sunt furnizate de Israel.
     In 75 de ani nu au dat niciun semn ca doresc sa-si faca o tara in care sa-si creasca copiii in pace si liniste langa vecini, tot ce au aratat lumii e dezamagitor si trist. Obiectivul palestinienilor nu-i sa-si faca o tara, ci sa distruga Israelul.
     • 0 (0 voturi)    
      Ma faceti sa rad :) (Vineri, 28 mai 2021, 21:37)

      MMircea 21 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Domnule inteleg foarte bine romaneste, dar dvs ati studiat istoria ? Am citit inclusiv "Istoria poporului evreu" acum cateva zeci de ani si chiar tineam cu evreii. Cum adica "nimeni nu i-a impiedicat pe palestinieni sa isi faca propriul stat ?". ONU a sustinut acest drept de zeci de ani si ei asta vor, dar sunt impiedicati in mod sistematic chiar de Israel, care gaseste tot felul de motive. Palestinienii erau primii indreptatiti sa li se acorde dupa primul razboi, ca si romanilor din Transilvania dreptul la independenta. Dar din ratiuni strategice si din interese englezii au actionat in asa fel sa le dea Palestina evreilor si nu toata. Palestinienii au fost abuzati sistematic si alungati, au avut loc epurari etnice, s-au adus sute de mii de emigranti iar bastinasii erau alungati. Au avut loc masacre, toate armele englezii le-au lasat autoritatilor nou formate. Dvs intelegeti ce inseaman asta ? Alungarea unui popor din tara sa, data cadou altora. Restul... Hamas, rachete, terorism sunt consecintele care rezulta din aceste fapte. Palestinienii abia din 1962 au format un grup armat care sa se opuna sionistilor. Pana atunci Israel de ce nu a judecat abuzurile si crimele conta palestinienilor si sa faca pacea ? Israel vrea doar pamanutul Palestinei dar fara palestinieni. Este adevarul. A critica Israel nu inseamna antisemitism. Sunt multi evrei cinstiti care recunosc abuzurile si ilegitimitatea statului sionist. In vechea Palestina nu au existat conflicte etnice. Ele au fost creeate de englezi si de noul stat bazat pe colonistii europeni. Credeti ca SUA detin adevarul absolut ? Ei au propriile interese pentru petrolul iranian de care UK a profitat zeci de ani.
   • -2 (12 voturi)    
    Ăsta nici măcar "război" nu-i ci este (Miercuri, 26 mai 2021, 1:43)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_P1

    genocid, limpede!
    • 0 (8 voturi)    
     Corect. (Miercuri, 26 mai 2021, 3:39)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

     Acelasi genocid pe care Hamas l-a dorit asupra Israelului, dar nu i-a iesit...
   • -3 (5 voturi)    
    Bumerang (Miercuri, 26 mai 2021, 7:17)

    strungarul [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_P1

    Cine incepe un razboi, trebuie sa se gandeasca la consecinte;
    Domnul Isus a spus ca razboiul se face cu chibziunta; trebuie sa vezi daca celalalt este mai tare, atunci nu te duce ci fa pace cu el.
    Acum daca hamas clameaza victoria de ce mai se plange de distrugeri?
    Este o nebunie curata sa incepi un razboi cu un popor care stie pretul vietii si i-l apara, iar hamas nu are probleme sa moara ca asa le spune alah.
    Uite Dumnezeu spune ca sa nu ucizi dar daca dusmanul cine la tine in casa trebuie sa-ti aperi familia distrugandu-ti dusmanul.
  • -5 (17 voturi)    
   Articolul este foarte corect (Miercuri, 26 mai 2021, 0:46)

   MMircea 21 [utilizator] i-a raspuns lui RoyPeters

   De unde stiti care este adevarul ? Intotdeauna Israel si America au facut ce au vrut. Israel este singurul stat care face orice si nu este condamnat de nimeni, pentru ca se foloseste de umbrela sensibila a antisemitismului si a holocaustului. Cam ca imunitatea parlamentarilor de la noi, in numele careia alesii isi permit toate abuzurile. BBC este subordonat viziunii statului si a retrs din Ghaza un corespondent care a infirmat folosirea civililor drept scuturi umane de catre Hamas. Totul la plangerea Israelului. Israel detine un lobby impresionant peste tot in occident, inclusiv in trusturile de presa. Sunt surprins ca putinele articole critice fata de Israel care apar, sunt imediat atacate de tot felul de cunoscatori care habar nu au despre ce este vorba in Palestina.
   • 0 (6 voturi)    
    Pace si colaborare intre popoare (Miercuri, 26 mai 2021, 4:48)

    gigilu [utilizator] i-a raspuns lui MMircea 21

    Normal ar fi sa traisca toti in buna pace, dar n-o sa se intimple asta cat ii haul si furlaul.Unul din sefii Hamas tocmai a declarat ca Israelul nu are dreptul sa existe sI dupa cum bine se stie este sustinut de Iran care e cea mai "pasnica" natiune de pe planeta.Dupa aia Hamasul trage cu rachete fabricate in Iran in Israel si asteapta ce, ca evreii sa nu riposteze? Si apoi cati evrei ati vazut ca ataca palestinieni la NY, Paris, Berlin, Londra ori oriunde?De cine ti-ar fi frica daca i-ai intalni pe strada, de evrei in gasca ori de palestinieli? Cine se opune din toti rarunchii sa fie pace? Cine provoaca razboiul dupa care urla ca e victima?
 • +7 (21 voturi)    
  Daca puteau (Miercuri, 26 mai 2021, 0:04)

  om_normal [utilizator]

  Palestinienii distrugeau tot. Si mai au tupeul sa se planga ? sa isi pupe hamas-ul
  • +4 (16 voturi)    
   joaca cartea victimizarii.. (Miercuri, 26 mai 2021, 0:43)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui om_normal

   ... asa fac arabii cand nu le iese.
 • 0 (10 voturi)    
  sa fie la fel (Miercuri, 26 mai 2021, 0:19)

  gigilu [utilizator]

  Am auzit ca la ONU e pe teava o motiune in care se stipuleaza ca Hamasul trebuie sa dea Israelului lista completa de trageri care sa contina: numar de rachete, serie, model, culoare, fabricant (Iranul), programul de trageri, tot, ca armata israeliana sa stie si atunci cand hamasii incep sa traga (neprovocati) cate o racheta, se uita soldatu’ israelianu’ pe lista, vede ce a tras hamasanu si trage si el una exact la fel. Asa, ca sa fie egalitate de forte.
 • -2 (8 voturi)    
  Tribunalul International! (Miercuri, 26 mai 2021, 1:34)

  Namaste [utilizator]

  De judecat Israelul pt. Crime de război și contra umanității! Urgent !
  • +2 (6 voturi)    
   Care sunt crimele de razboi? (Miercuri, 26 mai 2021, 6:53)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

   Si cei care trag rachete aiurea in populatia israeliana, de ce fel de crime trebuie judecati?..
   • -1 (1 vot)    
    Unele erau simple artificii. S-a vazut la TV (Miercuri, 26 mai 2021, 13:17)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Nu sustin niciun fel de agresiune, dar la TV se vedeau si simple artificii colorate ca de sarbatori.

    Adica, unii, aia buni, lansau bombe care darimau blocuri turn, iar ceilalti, agresorii, raspundeau cu artificii cu stelute

    Ca in filmele americane in care personajul negativ nu reuseste sa faca de fapt mai nimic, iar personajul pozitiv il omoara pe cel rau plus inca vreo zece si tot bun ramine.
    • 0 (2 voturi)    
     Poate totusi .. (Miercuri, 26 mai 2021, 15:51)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     ne dai si noua nste link-uri cu declaratiile oficiale ale Hamas in care ei neaga atacul cu rachete asupra Israelului si in care confirma ca au dat cu artificii..

     Cat de ridicoli pot fi unii....
 • +3 (9 voturi)    
  Subiectivitate (Miercuri, 26 mai 2021, 3:03)

  RazC [utilizator]

  Daca articolul din jurnalul italian era obiectiv prezenta intreaga poveste, tot timpul sunt 2 povesti de zis.

  Sigur, israelienii au distrus tot ce scrie acolo, dar de ce nu intreaba si versiunea israelienilor? Hamas e notoriu ca ascunde rachete in obiective civile si nu are jena sa isi foloseasca propriul popor drept scuturi umane.

  Daca Hamas insista sa traga cu rachete, de ce trage in civili si nu in fortele de armata prezente la granita? Ar fi o tinta mai legitima, nu?

  Si da, exista tehnologie mai buna di Israelul poate retalia mai fin, dar asta costa bani si e clar ca fac minimul necesar. Si cand zic minimul necesar, e de 10 ori mai mult decat face Hamas, adica sa contacteze oamenii din cladirile vizate si sa le dea un timp minim sa plece. Hamas urmareste doar sa omoare civili. Nu le pasa nici cand “pocnitorile” lor pica in Gaza si omoara de-ai lor.
 • 0 (2 voturi)    
  declarau victoria (Miercuri, 26 mai 2021, 15:22)

  mirceaBZ [utilizator]

  acum cateva zile si Iran si Hamas anuntau ca palestinienii sunt victoriosi. Daca asa arata o victorie ma intreb cum arata o infrangere


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by