Statele Unite vor să „reconstruiască” relația cu palestinienii, recunoscând în același timp „dreptul” Israelului de a se apăra, a pledat marți secretarul de stat Antony Blinken după discuțiile cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele palestinian Mahmoud Abbas, potrivit AFP.

Antony BlinkenFoto: CARLOS BARRIA / AFP / Profimedia

"Este posibil să reluăm eforturile pentru a ajunge la o soluție în două state", israelian și palestinian, a declarat el în prima zi a unui tur al Orientului Mijlociu.

Sprijinită de comunitatea internațională, dar evitată de fosta administrație americană, această soluție rămâne „singura modalitate de a asigura viitorul Israelului ca stat evreu și democratic și, bineînțeles, de a le oferi palestinienilor statul pe care l-au ales”, a spus el în Ierusalim.

Călătoria lui Blinken își propune să consolideze un armistițiu fragil care a intrat în vigoare vineri între statul evreu și mișcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, după 11 zile de război.

În timp ce secretarul de stat a vorbit cu liderii israelieni și palestinieni, el a spus că dorește să împiedice Hamas, care se află pe lista americană a organizațiilor teroriste, să „beneficieze” de eforturile de ajutorare a Fâșiei Gaza.

După întâlnirea cu Benjamin Netanyahu, căruia i-a reafirmat „sprijinul deplin pentru dreptul Israelului la autoapărare”, Blinken a fost primit de președintele Autorității Palestiniene din Ramallah, în Cisiordania ocupată.

"După cum i-am spus președintelui (Abbas), sunt aici pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite de a reconstrui relația cu Autoritatea Palestiniană și poporul palestinian", a spus el. Această relație trebuie „construită pe respect reciproc”, deoarece palestinienii și israelienii merită în egală măsură „securitate, oportunitate pentru libertate și demnitate”.

Seara, însă, Blinken i-a avertizat pe israelieni și palestinieni împotriva „oricărei măsuri” care ar putea declanșa o scânteie, citând „activitățile de colonizare, demolare, expulzare”, precum și „apeluri la violență sau finanțarea terorismului”.