Comisia Europeană intenționează să închidă jumătate din cele 50 de clădiri de birouri din Bruxelles până în 2030, deoarece își propune să permită munca de la domiciliu și dincolo de pandemie, relatează Politico.eu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, a declarat marți reporterilor că instituția „va reduce semnificativ numărul de clădiri în următorii 10 ani” la doar 25 de clădiri din capitala UE. Hahn a afirmat că această „politică pe termen lung până în 2030” încearcă să transforme Comisia în una „mai ecologică” prin reducerea emisiilor și „mai digitală”, menținând munca de acasă ca o practică standard după încheierea pandemiei coronavirusului.

Este o schimbare remarcabilă de politică pentru o instituție care reprezintă în mod colectiv a doua cea mai mare economie globală. Și semnalează cât de dramatic a transformat pandemia așteptările de muncă. De asemenea, ilustrează integrarea din ce în ce mai mare a obiectivelor climatice cu deciziile manageriale la cele mai puternice instituții din lume.

„La fel ca toate organizațiile publice și private, ne uităm acum la cel mai util echilibru dintre birou și munca la domiciliu pe termen lung ... este noua normă”, a spus Hahn. „Am făcut sondaje și mai mult de 90% din personalul nostru este în favoarea ideii să avem două-trei zile pe săptămână de telemuncă”, a adăugat el, subliniind că „suprafețele noastre de birou vor fi adaptate la utilizarea generalizată a telemuncii” cu detalii care încă rămân de discutat cu sindicatele.

Reorganizarea biroului face parte dintr-o nouă strategie de resurse umane elaborată de Comisie cu scopul de a deveni un angajator mai flexibil și mai atractiv. Strategia a fost inițial așteptată în această primăvară, dar acum va fi probabil amânată pentru toamnă, potrivit unui oficial al Comisiei.

În ciuda închiderii a jumătate din clădiri, în total spațiul de birouri al Comisiei va scădea doar cu 25% - de la aproape 780.000 la aproximativ 580.000 de metri pătrați - deoarece Comisia va fuziona departamente - direcții generale - în clădiri mai spațioase.