Pentru alegerile prezidentiale ce vor avea loc, duminica, in Rusia au fost luate cele mai serioase masuri de securitate, mult mai sporite decat la parlamentarele din decembrie anul trecut. Pentru orice eventualitate, la Moscova au fost pusi in stare de alerta 25.000 de politisti, soldati, si militari ai trupelor OMON (cu 3.000 mai mult decat la legislative), a caror interventie va fi decisa doar in cazuri exceptionale.

In week-end scolile vor fi inchise. In schimb, la foc continuu or functiona birourile de evidenta a populatiei, pentru eliberarea in regim de urgenta a buletinelor de identitat epentru cei car vor sa voteze si care, din diferite motive, nu pot prezenta asemenea documente.

Seful Biroului Electoral Central, Vladimir Ciurov afirma ca singurul lucru care poate umbri scrutinul este timpul. Incepand din 28 februarie, la fiecare din cele 96.301 sectii de votare a fost suplimentata paza, iar astazi toate vor fi supuse unor verificari minutioase pentru detectarea de eventuale capcane, precum incarcaturile explozive.

Vor fi folositi inclusiv cainii. In multe din sectii vor fi instalate detectoare de metale. In ziua votului, la fiecare birou vor face de serviciu doi – trei politisti. In total, pentru asigurarea unei bune desfasurari a alegerilor, au fost mobilizati 450.000 de politisti si soldati din trupele interne. Este cu aproape 25% mai mult decat reclama pastrarea ordinii in zilele normale. De asemenea, exista forte de rezerva, al caror efectiv nu a fost dezvatuit, scrie Kommersant.

Dmitri Medvedev, cele mai mari sanse pentru presedinte

Agentia France Presse noteaza ca, dupa toate indicile, cetatenii rusi il vor alege maine la Presedintie pe Dmitri Medvedev, care va forma alaturi de Vladimir Putin, un tandem pe care analistii politici il denumesc "principala necunoscuta". De altfel, Putin a promis ca va ocupa functia de premier in cazul in care Medvedev va fi ales in functia de presedinte. Potrivit sondajelor, Dmitri Medvedev este creditat cu 61-80 %, in timp ce ceilalti trei candidati au sanse foarte mici: comunistul Ghenadi Ziuganov ( 9-16%) ultranationalistul apropiat de Kremlin, Vladimir Jirinovski (7-14%) si pro-europeanul Andrei Bogdanov ( 1%).

Totusi, autoritatile se tem ca procentul de participare la vot nu va fi suficient de ridicat pentru a legitima deplin alegerea presedintelui. Astfel, in intreaga Federatie Rusa a fost declansata o campanie de chemare la urne a cetatenilor cu drept de vot. In ajunul alegerilor, seful Biroului Electoral Central, Vladimir Ciurov, a estimat ca prezenta la urma poate oscila intre 67 si 72%.