Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune, a avertizat Marea Britanie să nu se joace cu regulile comerciale post-Brexit ale Protocolului din Irlanda de Nord, deoarece temerile de violență cresc în această vară în Irlanda de Nord. Londra trebuie să fie "responsabilă" în legătură cu acest text, a solicitat Clément Beaune, sâmbătă, la Haga în fața unui grup restrâns de mass-media, după discuții cu ministrul olandez pentru Afaceri Externe, potrivit 20minutes.fr, citat de Rador.

Irlanda de NordFoto: Google Maps

"Nu putem accepta că există un joc politic pe o problemă atât de delicată", a continuat Clément Beaune. "Este o piesă centrală a stabilității europene, nu ne putem juca cu asta. Nu ne vom juca niciodată cu ea. Dar nu putem accepta ca protocolul să fie tratat cu superficialitate de vreuna din părţi". "Deci, spun simplu și, desigur, discutăm acest lucru cu partea britanică, nu vă jucați cu protocolul", a adăugat el.

Protocolul nord-irlandez, negociat dur în 2019 între Londra și Bruxelles, a instituit controale vamale asupra mărfurilor care sosesc în Irlanda de Nord din Marea Britanie de la începutul anului. Inclus în tratatul Brexit, își propune să împiedice întoarcerea unei frontiere terestre între provincia britanică și Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, ceea ce ar slăbi Acordul de pace încheiat în 1998 după trei decenii de conflict sângeros între unionişti, atașați menținerii sub coroana britanică, și republicani, favorabili reunificării insulei.

Dar unioniștii denunță introducerea de facto a unei frontiere în Marea Irlandei. Protocolul a contribuit la declanșarea revoltelor la începutul lunii aprilie în cartierele unioniste, cu 88 de polițişti răniți, și l-a determinat pe prim-ministrul Arlene Foster să-și dea demisia, victima unei fronde în cadrul formațiunii sale politice, partidul unionist DUP.

Luni, ministrul britanic pentru Relații cu UE, David Frost, a cerut UE să ajungă la un acord cu privire la dificultățile ridicate de protocol înainte de 12 iulie, când marșurile Ordinului de Orania comemorează stăpânirea protestantă asupra provinciei. "Știm cu toții că sfârșitul primăverii și cel al verii în Irlanda de Nord pot fi uneori agitate", a insistat el. Pentru Clément Beaune, "protocolul nu este o problemă. Protocolul este o soluție la problemele frontaliere create de Brexit".

Clément Beaune a fost primit, joi, la Dublin împreună cu ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian de către ministrul irlandez de Externe Simon Coveney, o ocazie pentru Paris și Dublin de a solicita Londrei să-și respecte angajamentele privind Irlanda de Nord.