Un pachet de investiţii ale Uniunii Europene în Belarus, în valoare de 3 miliarde de euro, va rămâne blocat până când ţara va trece la democraţie, a declarat, luni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Ursula von der LeyenFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

”Vom pune presiune pe regim până când va respecta libertatea mediei, libertatea presei şi libertatea de opinie”, a afirmat von der Leyen înaintea unei întâlniri a liderilor UE la Bruxelles, care vor analiza impunerea unor noi sancţiuni împotriva Belarusului.

Noile măsuri ar putea avea obiect persoane implicate în aterizarea forţată a unui avion al Ryanair, entităţi economice şi de afaceri care finanţează conducerea ţării şi sectorul aviatic din Belarus, a mai spus şefa Comisiei Europene.

Un opozant al regimului preşedintelui Lukaşenko, Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, fost redactor-şef al influentei publicaţii a opoziţiei Nexta, a fost arestat duminică după-amiaza, după aterizarea de urgenţă, pe aeroportul din Minsk, a unui avionului Ryanair în care se afla, în urma unei false alerte cu bombă. Partenera acestuia, rusoaica Sofia Sapega, a fost arestată la rândul ei.