Pentru prima dată în aproape cinci luni, Capitoliul din Washington, sediul Congresului SUA, a fost neprotejat luni de trupele Gărzii Naționale, deoarece amenințarea cu violențe din partea grupurilor de extremă dreaptă s-a relaxat de la asaltul din 6 ianuarie, potrivit AFP.

Baricada a Garzii Nationale la CapitoliuFoto: Bryan Dozier / Shutterstock Editorial / Profimedia

Misiunea lor de a proteja Congresul a ajuns formal la sfârșit, ultimii 2.149 de soldați ai unui contingent care număra 26.000 la apogeul acestei desfășurări extraordinare au părăsit Washingtonul în weekend.

Capitoliul se afla sub o securitate strânsă încă din 6 ianuarie, când mii de susținători ai lui Donald Trump s-au adunat în fața lui după unul dintre discursurile sale. În timp ce era încă președinte, i-a încurajat să îi împiedice pe aleși să certifice victoria electorală a lui Joe Biden.

Câteva sute dintre acești partizani atacaseră violent clădirea, semănând haos. Cinci oameni, inclusiv un polițist din Capitoliu, au murit.

Teama de noi amenințări în jurul inaugurării lui Joe Biden pe 20 ianuarie a dus la desfășurarea a mii de soldați ai Gărzii Naționale și la ridicarea de garduri din sârmă ghimpată în jurul Capitoliei, făcându-l să pară o clădire în stare de asediu.

Donald Trump, acuzat și apoi achitat la procesul său din Congres pentru rolul său în atac, a afirmat ulterior că atacatorii nu reprezintă „nici o amenințare” pentru oficialii aleși și a dorit să reducă la minimum evenimentul.

Începând cu 6 ianuarie, FBI a arestat și a trimis în judecată aproximativ 440 de persoane implicate în atac, dintre care câteva zeci de persoane erau legate de miliții armate.