Ministerul israelian al Apărării a declarat luni că planurile de reconstrucție din Fâșia Gaza devastată de război vor trebui să treacă printr-un „mecanism” internațional pentru a ocoli Hamasul palestinian aflat la guvernare în enclavă pentru a ajunge direct la populație, potrivit AFP.

Lovituri israeliene contra Hamas in GazaFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Armata israeliană acuză în mod regulat Hamas că a deturnat ajutorul internațional către enclava sărăcită sub blocada israeliană timp de aproape 15 ani în scopuri militare.

"Pentru a atinge obiectivele de reabilitare a Gaza fără a reprezenta o amenințare pentru Israel, pentru oamenii din Gaza sau din regiune, eforturile de reconstrucție vor trebui să implice o gamă largă de actori", a declarat un oficial de la Ministerul Apărării, sub condiția anonimatului.

Ministerul, condus de fostul șef de stat major al armatei, Benny Gantz, solicită „o implicare mai mare a Autorității Palestiniene (a președintelui Mahmoud Abbas instalat în Cisiordania ocupată, nota editorului), pentru a evita creșterea resurselor Hamas și pentru a ajunge la (direct) populația enclavei.

Potrivit acestui oficial, finanțarea și organizarea reconstrucției trebuie să treacă prin „crearea unui mecanism care să implice principalii actori, inclusiv Statele Unite și Europa”, dar și actori regionali precum țările din Golf, precum și Egiptul, tradiționalul mediator între Hamas și Israel și Iordania vecină.

Controlată din 2007 de islamiștii Hamas, Fâșia Gaza, un teritoriu afectat de sărăcie și șomaj, unde sunt înghesuiți aproximativ două milioane de locuitori, a fost scena a patru războaie între Israel și Hamas din 2008.

Un armistițiu este în vigoare de vineri, după unsprezece zile de ciocniri mortale care au lăsat peste 200 de morți în enclava palestiniană și 12 morți pe partea israeliană. Eforturile diplomatice se concentrează acum pe reconstrucție și reducerea tensiunilor.

Președintele SUA, Joe Biden, și-a anunțat sâmbătă intenția de a pune în aplicare un ajutor financiar „major” pentru „reconstruirea Gaza”, dar fără a oferi Hamas „posibilitatea de a-și reconstrui sistemul de arme”.