Liderii Uniunii Europene au convenit să impună mai multe sancțiuni Belarusului, inclusiv economice, și au decis să-și închidă spațiul aerian pentru aeronavele din Belarus, pentru a sancționa regimul lui Alexandr Lukashenko acuzat că a deturnat un avion de linie european pentru a-l aresta pe disidentul Roman Protasevici. Înainte de deciziile liderilor UE, președinția ucraineană, Marea Britanie, dar și companii aeriene luaseră deja decizia de a înceta zborurile peste Belarus. Totodată, Marea Britanie a spus că este dificil să nu creadă că Rusia nu a fost implicată în deturnarea avionului, dar a subliniat că nu există dovezi clare deocamadată privind implicarea Moscovei.

Zbor Ryanair deturnat la MinskFoto: AFP / AFP / Profimedia

Liderii UE au decis luni seară să-și închidă spațiul aerian din Belarus și să adopte un nou set de sancțiuni împotriva regimului lui Alexander Lukashenko, acuzat că a deviat un avion de linie european la Minsk pentru a aresta un disident, a cărui cerere de eliberare imediată.

De asemenea, au recomandat companiilor europene să ocolească spațiul aerian din Belarus, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European, Charles Michel.

Aceste măsuri au fost aprobate rapid. Acordul, pregătit în prealabil prin consultări între capitale, a fost anunțat la două ore după începerea unui summit al celor douăzeci și șapte organizat față în față pe parcursul a două zile la Bruxelles.

Londra și Kiev au pus deja pe lista neagră spațiul aerian al acestei foste republici sovietice, iar companiile Lufthansa, SAS și AirBaltic și-au anunțat decizia de a evita survolarea acesteia.

Aproape 2.000 de aeronave care efectuează zboruri comerciale zboară în spațiul aerian din Belarus în fiecare săptămână, a declarat organizația Eurocontrol. Compania belorusă Belavia, la rândul său, operează în jur de 20 de zboruri în fiecare zi din sau către aeroporturile UE.

Cele mai importante informații, LiveText:

23.20: Liderii Uniunii Europene au convenit luni să impună mai multe sancțiuni Belarusului, inclusiv economice, au cerut companiilor aeriene să evite spațiul aerian din Belarus și au autorizat să lucreze la interzicerea companiilor aeriene din Belarus în aeroporturile europene, a spus un purtător de cuvânt.

Întrunindu-se la Bruxelles, cei 27 de lideri naționali ai blocului au cerut eliberarea imediată a disidentului Roman Protasevici și a prietenei sale Sofia Sapega, precum și o anchetă a Organizației Internaționale pentru Aviație Civilă cu privire la incidentul de duminică în timpul căruia Belarus a forțat un avion Ryanair să aterizeze la Minsk .

22.50:Președintele Comisiei de Politică Externă a Adunării Naționale a Franței cere demisia Adinei Vălean din funcția de comisar pentru transporturi a UE, pe care o acuză de lașitate

22.15:Jurnalistul Protasevici, cu fața plină de vânătăi, apare într-un video în care spune că se află în spatele ”tulburărilor civile” și că este ”tratat bine” VIDEO

21.50: Jurnalistul Roman Protasevici este în detenție la Minsk. Ministerul de Interne a spus că el nu s-a plâns de probleme de sănătate, deși mama jurnalistului belarus a primit informații neoficiale că fiul ei a fost internat în spital din cauza unor probleme cardiace, relatează Belamova, potrivit Meduza.

21.32: Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, "susţine apelurile la o anchetă transparentă şi independentă completă" asupra deturnării duminică a unui avion comercial de către Belarus şi "cere tuturor actorilor relevanţi să cooperare la o astfel de investigaţie", a afirmat luni purtătorul său de cuvânt, citat de AFP.

Guterres este "profund preocupat de aparenta aterizare forţată a unui avion de pasageri în Belarus şi de detenţia ulterioară a jurnalistului Roman Protasevici, care era la bord", a precizat Stephane Dujarric într-o declaraţie care evocă un "incident îngrijorător".

"Vrem să-l vedem pus în libertate", a adăugat purtătorul de cuvânt ca răspuns la o întrebare despre soarta acestui jurnalist de opoziţie arestat de autorităţile belaruse.

21.30: Agenţia ONU pentru aviaţia civilă (OACI) va convoca o reuniune de urgenţă a conducerii sale joi, a anunţat luni organizaţia.

21.22: Lufthansa anunță suspendarea operațiunilor în spațiul aerian din Belarus

21.00: Purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, a negat orice legătură cu falsa amenințare cu bombă, despre care autoritățile belaruse au spus că ar fi fost motivul deturnării avionului Ryanair, în urma căreia a fost arestat jurnalistul disident Roman Protasevici.

Grupul „nu are nimic de-a face cu acest lucru ”, a spus Barhoum, relatează Reuters.

”Nu recurgem la aceste metode, care ar putea fi acțiunea unor părți suspecte care urmăresc să demonizeze Hamas și să împiedice starea de simpatie mondială față de poporul nostru palestinian și rezistența legitimă a acestora ", a spus purtătorul de cuvânt al Hamas.

20.45: Cancelarul german Angela Merkel a calificat luni drept ''necredibile'' justificările date de autorităţile din Belarus pentru deturnarea unui avion în care se afla un opozant faţă de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi a cerut eliberarea imediată a celui reţinut, relatează AFP.

''Am asistat la o aterizare forţată care a condus la arestarea unui opozant belarus, Roman Protasevici. El trebuie să fie eliberat imediat. Toate celelalte explicaţii despre aterizarea (avionului) Ryanair nu sunt absolut deloc credibile'', a spus Merkel la sosirea la summitul european la Bruxelles.

20.25: Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis luni „un răspuns foarte puternic” din partea UE împotriva regimului lui Alexander Lukașenko, relatează AFP.

"Va exista un răspuns foarte puternic, deoarece este un comportament scandalos. Lukașenko și regimul său trebuie să înțeleagă că acest lucru va avea consecințe grave", a declarat von der Leyen la Bruxelles, referindu-se în special la posibilitatea sancționării sectorului aerian belarus.

20.22: Premierul olandez Mark Rutte a declarat luni că compania aeriană olandeză KLM ar trebui să înceteze să zboare peste Belarus, relatează Reuters.

Rutte a făcut comentariul pentru agenția de știri olandeză ANP când a ajuns la Bruxelles pentru două zile de întâlniri cu liderii europeni.

20.20:Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că deturnarea avionului Ryanair în Belarus reprezintă o situație „nemaiîntâlnită”, liderii Uniunii Europene având subiectul pe agenda discuțiilor Consiliului European.

Președintele Volodimir Zelenski „a instruit guvernul” să pună în aplicare „decizia sa privind oprirea legăturilor aeriene directe între Ucraina și Belarus și să închidă spațiul aerian belorus pentru zboruri din sau către Ucraina”, potrivit unui comunicat de presă al președinției.

Și guvernul britanic a cerut tuturor avioanleor să înceteze să mai zboare peste Belarus.

Întrebat în parlament de un parlamentar cu privire la posibila implicare a Rusiei în incident, secretarul britanic de externe Dominic Raab a spus: „Nu avem detalii clare în acest sens”

„Voi fi atent la ceea ce spun în acest moment, pentru că, (...), este foarte dificil să credem că acest tip de acțiune ar putea fi întreprinsă fără cel puțin acordul autorităților de la Moscova, dar, așa cum spun, nu este încă clar . "

Ambasadorii Belarusului, convocați

Ministrul italian de externe l-a convocat luni pe ambasadorul belarus pentru a protesta după ce Belarus a forțat duminică un avion de linie să aterizeze la Minsk și a-l aresta pe Protasevici aflat la bordul aeronavei.

Într-o declarație, ministerul a declarat că „răpirea” lui Roman Protasevici a fost un „act inacceptabil, care constituie o încălcare foarte gravă a reglementărilor internaționale de siguranță a aviației și pentru care Belarusul va fi tras la răspundere”.

Ambasadorul Belarusului la Berlin a fost de asemenea convocat luni la Ministerul German de Externe, după ce autoritățile bieloruse au redirecționat un avion de linie și arestarea unui adversar la bord.

"Explicațiile furnizate până acum de guvernul Belarusului cu privire la aterizarea forțată a unui avion Ryanair la Minsk sunt aberante și nu sunt credibile", a declarat ministrul de externe Heiko Maas într-un comunicat.

UE l-a convocat pe ambasadorul Belarusului după deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici

Liderii europeni vor discuta la summit acest caz, calificat de mai multe capitale drept ''terorism de stat'', şi vor examina posibile noi sancţiuni împotriva Belarusului şi a unor oficiali de la Minsk. ''Lucrăm la un pachet de măsuri, dincolo de simple sancţiuni individuale'', afirmă o sursă europeană citată de AFP.

Într-o declaraţie dată de asemenea la sosirea la summit, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a menţionat că situaţia creată în urma interceptării avionului Ryanair şi arestării lui Protasevici va fi discutată cu prioritate la această reuniune.

Citește și: