Scene dramatice în Samoa unde parlamentarii au organizat o ceremonie de învestitură ad-hoc în afara legislativului pentru a-și declara liderul partidului drept noul prim-ministru, relatează The Guardian.

Ceremonia de investire a noului premier din SamoaFoto: Malietau Malietoa / AFP / Profimedia Images

Acțiunea acestora a venit după ce guvernul interimar a refuzat să convoace luni legislativul pentru a permite tranziția puterii și i-a încuiat pe premierul ales și susținătorii săi în afara clădirii parlamentului.

Într-o mutare fără precedent, premierul ales Fiame Naomi Mata’afa a depus jurământul într-un cort din fața parlamentului încuiat și partidul acesteia a anunțat pe platformele social media că aceasta este nou prim-ministru al țării.

Parlamentul din Samoa urma să se întrunească luni pentru a învesti noul guvern, la mai bine de o lună după un tur de alegeri pe muchie de cuțit care a fost urmat de acțiuni în instanță, cereri pentru un nou vot și manevre constituționale intense.

Alegerile au fost cele mai strânse din istoria țării, Partidul pentru Protejarea Drepturilor Omului (HRPP) care a condus țara insulară timp de 39 de ani fiind puternic contestat de noua formațiune Faatuatua i le Atua Samoa ua Tasi fondată în luna iunie a anului trecut.

Manevre constituționale

HRPP și FAST au obținut fiecare câte 25 de mandate însă un parlamentar independent și-a anunțat susținerea pentru FAST, acordând acestui partid majoritatea în legislativ, potrivit Associated Press.

HRPP a declarat apoi că procentul de minim 10% de parlamentari femei, o cotă stipulată prin lege, nu a fost întrunit și a numit o nouă parlamentară în legislativ, ajungând la egalitate de voturi cu FAST.

Curtea supremă a țării a decis însă săptămâna trecută că acest tip de interpretare a legii privind cotele de gen este nelegală, deschizând calea victoriei pentru FAST și a ordonat ieri convocarea parlamentului pentru învestirea noului guvern.

Decizia de duminică a instanței ar fi pus capăt dramei politice a țării după săptămâni de manevre ale HRPP și ar fi însemnat că Fiame Naomi Mata’afa, președintele FAST, ar fi devenit prima femeie premier a țării.

Fiame a fost anterior vicepremier din partea HRPP însă a părăsit partidul anul trecut pentru a candida împotriva fostului ei șef, Tuilaepa Sailele Malielegaoi, premier al țării insulare de 22 de ani.

Însă guvernul interimar al lui Tuilaepa a amânat sesiunea parlamentară de luni și a încuiat clădirea legislativului din capitala Apia, blocându-le accesul membrilor FAST.

După ce Fiame și alți aleși ai FAST au ținut ceremonia de învestire în fața parlamentului, Tuilaepa le-a denunțat acțiunea drept „trădare și cea mai înaltă formă de conduită ilegală”.

„Aceasta nu este o țară de oameni proști”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă susținută luni după-masa, adăugând că „avem aproape 60 de ani de suveranitate. Acum pare că suntem conduși de mafie”.

„Intrare prin efracție”

De cealaltă parte, Fiame le-a spus susținătorilor și membrilor FAST strânși în fața ușilor închise ale parlamentului că „suntem aici să impunem ordinele curții supreme și să convocăm parlamentul”.

Judecătorul șef al curții și comisarul pentru poliție, care au roluri la învestirea noilor membri ai parlamentului, s-au deplasat de asemenea la legislativ în veșminte ceremoniale însă au fost la rândul lor încuiați afară.

Funcționarul responsabil de securitatea parlamentului le-a explicat acestora că clădirea a fost încuiată la ordinele președintelui legislativului și a premierului interimar Tuilaepa.

„Urmez instrucțiunile care mi-au fost date”, a afirmat acesta.

Tuilaepa a convocat o ședință la sediul HRPP și a denunțat acțiunile FAST de la parlament, acuzându-i pe membrii săi de „intrare prin efracție”.

„Au profanat parlamentul și și-au bătut joc de locuri sfinte, ei încearcă să folosească forța pentru a deschide Casa Parlamentului”, a declarat acesta, subliniind că guvernul său interimar este singurul cu legitimitate.

„Poporul răspunde unui singur premier și doar unor miniștri iar ei sunt cei ai acestui guvern”, a declarat Tuilaepa.