Fostul manager celebru în industria auto, în prezent fugar, a suferit o înfrângere săptămâna trecută, când un tribunal olandez i-a ordonat să returneze 5 milioane de euro din salarii către Nissan și Mitsubishi, după un proces pe care l-a deschis chiar el, informează Reuters.

Carlos GhosnFoto: Nissan

Cazul, unul din seria luptelor în justiție în care este implicată una din cele bine cunoscute figuri din industrie, are ca subiect societatea mixtă Nissan- Mitsubishi BV înregistrată în Olanda, de unde Ghosn a fost îndepărtat din funcția de președinte în 2019.

Ghosn pretinde că societățile japoneze au încălcat legile muncii din Olanda când l-au demis și cere compensații de 15 milioane de euro pentru salariile neîncasate și penalizări.

Dar tribunalul districtual din Amsterdam a luat partea companiilor auto și a decis că Ghosn nu a avut un contract valid de muncă, deoarece lipseau acordurile necesare de la consiliile de administrație de la Nissan și Mitsubishi. În consecință, lui Ghosn i s-a ordonat să returneze 5 milioane de euro, plăți nete pe care le-a primit de la societatea mixtă din Amsterdam din aprilie până în noiembrie 2018.

Un purtător de cuvânt al lui Ghosn a spus că fostul președinte de la Nissan- Mitsubishi Renault va face apel, pentru ca să poată fi ascultate depozițiile martorilor care-i susțin cererea.

Nissan și Mitsubishi au declarat că sunt mulțumite că poziția lor a fost însușită de instanță. „Suntem satisfăcuți că tribunalul a respins pretențiile nefondate ale lui Carlos Ghosn și i-a ordonat să înapoieze sumele semnificative pe care și le-a însușit ilegal”, a declarat Nissan.

Tribunalul a constatat că Ghosn și-a stabilit fără drept propriul salariu și prima de instalare de la NMBV și că membrul consiliului care i-a semnat contractul de angajare nu era împuternicit s- o facă.

Ghosn, care a negat repetat ilegalitățile, a fost președinte și la Nissan, și la Mitsubishi, precum și șef executiv la Renault până când a fost arestat în Japonia în 2018 fiind acuzat că nu și-a declarat valoarea reală a salariului și că a folosit fonduri ale companiei în scopuri personale.

El a fugit în Liban în decembrie 2019 în Liban, ascuns într-un bagaj, cu un avion particular care a decolat de la aeroportul Kansai și a rămas de atunci în acea țară.

Citește și: