Atacurile armate comise în Statele Unite la acest sfârşit de săptămână s-au soldat cu 12 morţi şi 50 de răniţi, potrivit poliţiei şi presei americane, bilanţ ce marchează o creştere a violenţei armate, fenomen pe care luna trecută preşedintele Joe Biden l-a calificat ca fiind o "epidemie", transmite AFP citată de Agerpres.

New York Police DepartmentFoto: Flickr

Valul de împuşcături a provocat victime în New Jersey, Carolina de Sud, Georgia, Ohio şi Minnesota.

Sâmbătă seara, două persoane au fost împuşcate la o petrecere în Camden, New Jersey, iar cel puţin 12 persoane au fost rănite.

În Carolina de Sud, o fată de 14 ani a fost ucisă şi 14 persoane au fost rănite la un concert. În Atlanta, Georgia, poliţia a găsit trei victime împuşcate duminică devreme. Alte trei persoane au fost ucise şi opt rănite în faţa unui bar din Youngstown, Ohio, duminică dimineaţa devreme, în timp ce o tânără de 16 ani a fost ucisă şi şapte persoane au fost rănite într-un parc din Columbus.

Împuşcături mortale au avut loc şi în Minneapolis, Minnesota, în noaptea de dinaintea marşului de duminică organizat în memoria lui George Floyd, afro-americanul ucis primăvara trecută, cu ocazia primei comemorări a morţii sale. O persoană a fost ucisă şi opt au fost rănite, dintre care una se află în stare critică.

Poliţia din Minneapolis a declarat că un suspect a fost arestat, iar un al doilea a decedat.

Preşedintele Joe Biden a prezentat şase măsuri pentru a remedia situaţia, printre care un proiect de lege care să pună capăt "armelor fantomă" - arme de foc fabricate artizanal şi neînregistrate - şi să consolideze sprijinul acordat agenţiilor implicate în combaterea violenţei urbane.

Pe lângă împuşcăturile în masă, atacurile armate în general, inclusiv incidentele mai puţin mediatizate ce implică adesea membri ai familiei sau cunoştinţe - au înregistrat o creştere bruscă în SUA în ultimul an. Vânzările de arme au crescut la începutul pandemiei de COVID-19 în SUA. În ansamblu, 2020 a fost unul din cei mai violenţi ani din America ultimelor decenii. Până în prezent, anul acesta s-au înregistrat cel puţin 200 de împuşcături cu victime multiple.