Aleksei Navalnîi este "mai mult sau mai puțin recuperat" după o grevă a foamei de 24 de zile, au declarat joi, 20 mai, autoritățile penitenciare ruse, care au dat prima veste despre adversar după aproape trei săptămâni, relatează Le Figaro, potrivit Rador.

Navalnii (Screenshot)Foto: Hotnews

"Sănătatea sa s-a recuperat mai mult sau mai puțin normal. Greutatea sa este deja de 82 de kilograme", a declarat Aleksandr Kalaşnikov, directorul serviciilor penitenciare din Rusia (FSIN). "Mănâncă normal, poate comunica cu familia", a adăugat el, citat de agenția TASS.

Joi dimineaţa, anturajul adversarului nu se exprimase. Aleksei Navalnîi a fost văzut ultima dată la sfârșitul lunii aprilie, când a apărut slăbit prin videoconferință la tribunal. Un obișnuit al rețelelor de socializare, el a vorbit acolo pentru ultima dată pe 2 mai, afirmând că este "în prima jumătate" a ieșirii sale din greva foamei și că poate mânca "câteva linguri de fulgi de ovăz".

Aleksei Navalnîi, principalul oponent al Kremlinului, execută în prezent o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare într-o colonie penală la aproximativ 100 de kilometri est de Moscova, într-un caz de fraudă pe care îl denunță drept unul politic. Bărbatul în vârstă de 44 de ani, care cântărea 93 de kilograme când a ajuns la închisoare în martie şi 85 de kilograme la începutul grevei foamei, a început să protesteze împotriva maltratării la care era supus și voia să fie examinat de medici independenți din cauza problemelor de sănătate.

La mijlocul lunii aprilie, soția sa, Iulia Navalnaia, indicase că el cântărește 76 de kilograme. Pe 23 aprilie, Navalnîi şi-a încheiat greva foamei, după ce a putut fi consultat de medici într-un spital civil. În această săptămână, autoritățile au făcut primii pași pentru a exclude susținătorii oponentului de la următoarele alegeri legislative și pentru a califica organizațiile sale drept "extremiste", ceea ce i-ar putea face pasibili de pedepse grele cu închisoarea pe colaboratorii săi.