Camera Reprezentanţilor din Congresul american a aprobat, miercuri, crearea unei comisii independente care să ancheteze atacul din ianuarie de la Capitoliu derulat de susţinătorii fostului preşedinte Donald Trump, cu unu din şase republicani sfidând încercările liderilor partidului de a bloca constituirea acesteia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru crearea comisiei au votat 252 de reprezentanţi, iar 175 s-au opus, potrivit NBC News citat de news.ro. În Senat, iniţiativa va avea nevoie ca cel puţin zece republicani să o voteze, în timp ce liderul republican Mitch McConnell se opune.

În Camera Reprezentanţilor, 35 de republicani au votat în favoarea legii, demonstrând astfel că partidul este în continuare împărţit în cazul problemelor legate de fostul preşedinte Trump.

Legislaţia pentru comisia de anchetă reprezintă un compromis anunţat săptămâna trecută de democratul Bennie Thompson (Mississippi) şi republicanul John Katko (New York). „O comisie independentă, bipartizană va proteja faţă de politizare şi va oferi o analiză care se va concentra doar pe faptele şi circumstanţele din jurul breşei din sistemul de securitate de la Capitoliu şi pe alte cazuri de violenţă”, a spus Katko după ce legea a fost adoptată.

Conform noii legislaţii, comisia va avea cinci membri, inclusiv un preşedinte, desemnaţi de liderii democraţi din Congres, şi alţi cinci, inclusiv un vice-preşedinte, numiţi de liderii republicani.

Membrii comisiei trebuie să aibă expertiză semnificativă în materie de aplicare a legii, drepturi civile, libertăţi civile, viaţă privată, servicii secrete şi securitate cibernetică. Este interzisă numirea membrilor din rândul ofiţerilor sau angajaţilor guvernamentali.

Comisia va putea să emită citaţii, cu acordul preşedintelui şi vice-preşedintelui sau în urma unui vot al majorităţii membrilor.

Mai mult de 440 de persoane au fost acuzate până acum pentru participarea la atacul din 6 ianuarie, în care au murit cinci oameni. Cei mai mulţi dintre aceştia au legături cu grupări de extremă dreaptă, potrivit FBI. Procurorii au spus că unii dintre sutele de susţinători ai lui Trump care au pătruns în Capitoliu erau pregătiţi pentru o confruntare violentă.

Revolta a avut loc în timp ce Congresul valida victoria în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020 a democratului Joe Biden. Potrivit unui sondaj recent, cei mai mulţi dintre respondenţi au susţinut organizarea unei comisii independente de anchetă a evenimentelor de atunci.

Joi, Camera Reprezentanţilor urmează să voteze adoptarea unei legi a bugetului de 1,9 miliarde de dolari, sumă care include fonduri pentru consolidarea măsurilor de securitate la Capitoliu.