Insulele Maldive ar putea dispărea până la sfârșitul secolului dacă lumea nu va acționa rapid și coordonat pentru a combate schimbările climatice, a avertizat ministrul mediului al acestei țări insulare, potrivit CNBC.

Insulele Maldive vazute din aerFoto: Neil Emmerson / robertharding / Profimedia Images

Ministrul Aminath Shauna a declarat într-un interviu acordat televiziunii americane că dacă deteriorarea mediului va continua în ritmul actual, țara sa „nu va mai fi aici” până în 2.100, subliniind că „nu vom supraviețui”.

„Schimbările climatice sunt reale și suntem cea mai vulnerabilă țară din lume”, a afirmat aceasta, adăugând că „pentru noi nu există un teren mai înalt...suntem doar noi, sunt doar insulele noastre și oceanul”.

Forumul Economic Mondial a estimat că 80% din locuitorii planetei vor fi afectați de schimbările climatice până în anul 2050 iar oamenii de știință avertizează că nivelul oceanelor ar putea crește cu până la 1,1 metri până în 2.100.

Dacă aceste predicții se vor adeveri, arhipelagul din sudul Asiei, faimos ca destinație turistică exotică, ar putea fi printre cele mai sever afectate locuri de pe întreaga planetă.

În prezent 80% din cele 1.190 de insule care alcătuiesc arhipelagul se află la doar un metru deasupra nivelului mării, făcându-le în mod special vulnerabile față de creșterea nivelului apelor.

90% din insule au raportat deja inundații, 97% eroziuni ale țărmului și 64% eroziuni în serie, potrivit lui Shauna.

„Traiul și hrana și supraviețuirea noastră depind de modul în care vom aborda astăzi aceste vulnerabilități. Viitorul țării noastre, viitorul poporului nostru, viitorul culturii noastre, toate depind de acțiunile noastre de astăzi”, a subliniat aceasta.

Ministrul a explicat că Maldivele au introdus deja mai multe măsuri adaptive de a minimaliza impactul schimbărilor climatice și că țara sa dorește să devină un lider mondial în eforturile de combatere și atenuare a impactului schimbărilor climatice.

„Vrem să fim în fruntea eforturilor și să spunem că dacă Maldivele o pot face, întreaga lume o poate face de asemenea”, a afirmat Shauna.

Citește și: