Poliția din orașul Adelaide din sudul Australiei au exhumat rămășițele unui bărbat care a murit în urmă cu peste 70 de ani ca parte a unei tentative de a-l identifica și elucida un mister care a captivat opinia publică, relatează Reuters și BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poliția a anunțat miercuri că va încerca să extragă material ADN din rămășițele bărbatului cunoscut local ca „omul din Somerton”, găsit mort în 1948 și sprijinit de un dig de pe plaja din Somerton aflată la jumătate de oră de condus de Adelaide, capitala statului South Australia.

Bărbatul a fost îngropat la cimitirul local sub o piatră funerară simplă pe care scrie: „Aici se odihnește bărbatul necunoscut găsit pe plaja Somerton la 1 decembrie 1948”.

„Omul din Somerton nu este doar o curiozitate sau un mister de elucidat, este tatăl cuiva, fiul, poate bunicul, unchiul, fratele și din acest motiv facem asta și încercăm să îl identificăm”, a declarat inspectorul Des Bray jurnaliștilor strânși la cimitir.

„Sunt oameni pe care îi cunoaștem în Adelaide care cred că ar putea fi înrudite cu el și ele merită un răspuns definitiv pentru a ști dacă sunt descendenți ai acestuia sau nu”, a adăugat inspectorul.

Circumstanțele morții bărbatului nu au fost elucidate și dosarul nu a fost niciodată clasat, identitatea sa fiind subiectul a numeroase teorii.

Unii au speculat că acesta ar fi fost un marinar, un membru al forțelor armate sau chiar un spion rus din perioada de început a Războiului Rece.

„Este o poveste care a captivat imaginația publică a oamenilor din stat și din întreaga lume dar cred că, în cele din urmă, am putea descoperi niște răspunsuri”, a declarat procurorul general al South Australia, Vickie Chapman.

Anumite obiecte găsite asupra bărbatului au adâncit și mai mult misterul.

Printre acestea se numără o carte de poezii persane medievale numită „Rubaiatul lui Omar Khayyam”, aceasta având un text scris de mână pe spatele său despre care se crede că este un fel de cod.

De asemenea asupra bărbatului au fost găsite o bucată ruptă de hârtie pe care erau scrise cuvintele persane „tamám shud”, însemnând „sfârșit” sau „final”, și o valiză.

Anne Coxon, directorul autorității de criminalistică și medicină legală din South Australia, a declarat că testările ADN vor fi complexe și de durată dar că echipele vor folosi fiecare metodă aflată la dispoziția lor pentru a rezolva misterul.

„Această tehnologie pe care o avem la dispoziție acum este în mod clar cu ani lumină înaintea tehnicilor disponibile în momentul descoperirii acestui cadavru la sfârșitul anilor 1940”, a afirmat aceasta.