Statul american Maryland a renunţat marţi la controversatul său imn oficial, ale cărui versuri au fost criticate pentru faptul că erau favorabile Sudului sclavagist din timpul Războiului de Secesiune, informează AFP, citată de Agerpres. Cântecul "Maryland, My Maryland" face trimitere la "despotul" Abraham Lincoln şi care îi descriu pe soldaţii din Nordul aboliţionist drept "gunoaie".

Steagul confederat la o cursa NASCARFoto: Todd Warshaw / AFP / Profimedia Images

Guvernatorul acestui stat, republicanul Larry Hogan, a ratificat legea de abrogare a imnului, care a fost adoptată cu o largă majoritate în luna martie. "Abrogăm imnul de stat, care este o relicvă a Confederaţiei. Este în mod clar învechit şi depăşit", a explicat guvernatorul american în timpul ceremoniei de semnare a legii de abrogare.

Cântecul "Maryland, My Maryland", compus în timpul Războiului Civil de un simpatizant al cauzei confederate, conţine versuri care fac trimitere la "despotul" Abraham Lincoln şi care îi descriu pe soldaţii din Nordul aboliţionist drept "gunoaie".

Maryland era un stat sclavagist, dar a luptat alături de Uniune în timpul Războiului de Secesiune. Imnul a fost adoptat oficial în 1939, într-o epocă în care segregarea rasială era încă în vigoare în Statele Unite, iar aleşii acestui stat federal, în majoritatea lor democraţi, au încercat cu regularitate să o abroge de mai mulţi ani.

Imnul era intonat în timpul ceremoniilor oficiale, dar, din cauza controverselor pe care le-a stârnit, organizatorii celebrei curse de cai Preakness Stakes l-au suprimat începând cu ediţia din 2020 a acestei competiţii de hipism.

Autorităţile din Maryland nu au ales deocamdată un cântec care să înlocuiască vechiul imn, însă mai multe proiecte sunt analizate în această perioadă. Decizia de marţi a fost luată în contextul în care în Statele Unite au loc de peste un an dezbateri intense despre trecutul acestei ţări, marcat de rasism şi segregare, pe fondul unui val istoric de proteste faţă de discriminările rasiale, după decesele mai multor afro-americani ucişi de poliţişti.