Israelul a bombardat Gaza cu atacuri aeriene, iar militanţii palestinieni au reluat tirurile cu rachete, marţi, după o pauză scurtă pe timpul nopţii, timp în care Naţiunile Unite au trimis un mic convoi în enclava unde 52.000 de oameni au fost dislocaţi din locuinţele lor, relatează News.ro citând Reuters.

Bombardamente israeliene în GazaFoto: Captura YouTube

Liderii israelieni au declarat că fac presiuni cu această ofensivă pentru distrugerea capacităţilor facţiunilor armate Hamas şi Jihadul Islamic, pe fondul solicitărilor Statelor Unite şi ale altor puteri mondiale pentru încetarea conflictului.

Doi muncitori thailandezi au fost ucişi şi şapte persoane au fost rănite într-un atac cu rachete asupra unei ferme israeliene aflată lângă graniţa cu Fâșia Gaza, a anunţat poliţia.

Grupul islamist Hamas, aflat la putere în Gaza, şi Jihadul Islamic şi-au asumat responsabilitatea. Rachete au fost lansate şi în oraşele Ashdod şi Beersheba, mai la nord.

Locuitorii din Gaza au declarat că Israelul menţine atacuri aeriene intense. Martorii au spus că un obuz israelian a lovit o fabrică de vopsea din sudul Fâşiei Gaza, care a luat foc.

„Vom continua cât timp va fi necesar pentru a restabili calmul pentru toţi cetăţenii Israelului”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, reiterând remarcile pe care le-a făcut în ultimele zile, într-un videoclip pe Twitter.

„Un alt lucru: sunt sigur că toţi duşmanii din jurul nostru văd preţul pe care îl cerem pentru agresiunea împotriva noastră şi sunt sigur că lecţia va fi învăţată”, a mai spus premierul israelian, vorbind într-un hangar al unei baze aeriene, cu un avion de război în spatele său.

Hamas a început să tragă cu rachete în urmă cu opt zile, ca răzbunare pentru ceea ce afirmă că sunt abuzuri ale israelienilor împotriva palestinienilor din Ierusalim, în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului.

Ostilităţile actuale sunt cele mai grave produse în ultimii ani între grupul militant şi Israel.

Oficialii medicali din Gaza spun că 215 de palestinieni au fost ucişi, inclusiv 61 de copii şi 36 de femei, şi peste 1.400 au fost răniţi.

Autorităţile israeliene afirmă că 12 persoane au fost ucise în Israel, inclusiv doi copii.

Aproape 450 de clădiri din Fâșia Gaza au fost distruse sau grav avariate, inclusiv şase spitale şi nouă centre de sănătate pentru îngrijirea primară, a anunţat agenţia umanitară a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Aproximativ 47.000 din cei 52.000 de strămutaţi s-au adăpostit în şcolile ONU.

Israelul a declarat că au fost lansate peste 3.450 de rachete din Gaza, unele eşuând, iar altele fiind doborâte de sistemul de apărare Iron Dome.

Marţi, armata a anunţat că un soldat a fost uşor rănit atunci când a fost tras un obuz după ce a permis ca un convoi de combustibil să intre în Gaza. Armata afirmă că forţele sale au ucis aproximativ 130 de luptători Hamas şi alţi 30 din Jihadul Islamic.

Netanyahu a afirmat pe Twitter că atacurile Israelului împotriva militanţilor din Gaza „au dat înapoi Hamas cu mulţi ani” - ceea ce unii comentatori ai ştirilor israeliene au interpretat ca un posibil preludiu al încetării focului în câteva zile, când ar putea obţine victoria.

Amos Yadlin, un fost şef de informaţii militare israelian, a declarat că imaginea este mai complicată, citând tulburările civile din Israel, protestele palestinienilor în Cisiordania ocupată şi tiruri de rachete din Liban.

„În ceea ce priveşte Hamas, ce se întâmplă în Cisiordania şi poate cu (grupul libanez) Hezbollah şi cetăţenii arabi ai Israelului - aici a câştigat. În jocul militar, au pierdut”, a spus Yadlin la Channel 12 TV.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat într-o vizită în Islanda, a declarat că Washingtonul a primit informaţii suplimentare solicitate Israelului cu privire la distrugerea unei clădiri înalte din Gaza care găzduia birourile locale ale Associated Press şi ale Al Jazeera.

Blinken nu a oferit detalii despre informaţiile referitoare la atacul de sâmbătă, despre care a spus că au venit prin canale de informaţii.

Mediatorii din Egipt şi ONU şi-au intensificat eforturile diplomatice, iar Adunarea Generală a ONU va discuta joi despre violenţe.

Germania a solicitat încetarea focului şi a oferit mai mult ajutor pentru palestinieni înainte de discuţiile de urgenţă ale Uniunii Europene.