Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a declarat marţi că ţara sa „îşi asumă pe deplin” trecutul colonial, „inclusiv în ceea ce nu a fost pozitiv”, în timpul unei vizite în Guineea-Bissau, fostă colonie portugheză, relatează AFP și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceasta a fost prima vizită după 31 de ani a unui preşedinte portughez în Guineea-Bissau, ţară din Africa de Vest care a purtat un război pentru independenţă, obţinută în 1974 sub stindardul Partidului African pentru Independenţa Guineei şi Capului Verde (PAIGC).

Portugalia este o punte între culturi şi „a făcut asta de-a lungul istoriei sale, nu întotdeauna bine, adeseori greşit”, a spus şeful statului lusitan, care a sosit luni seara la Bissau pentru o vizită de 24 de ore, după un sejur în Capul Verde.

El a vizitat marţi la Bissau un cimitir unde sunt îngropaţi peste o sută de soldaţi portughezi căzuţi în timpul războiului de independenţă şi a depus o coroană de flori la mormântul lui Amilcar Cabral, liderul PAIGC asasinat în 1973 la Conakry.

Marcelo Rebelo de Sousa a avut întrevederi în special cu preşedintele Guineei-Bissau, Umaro Sissoco Embalo.