Companiile americane suportă majoritatea costurilor tarifelor comerciale impuse de administrația fostului președinte republican Donald Trump ca parte a războiului comercial dus împotriva Chinei, afirmă compania Moody’s, potrivit CNBC.

CargobotFoto: Fotocratia / Alamy / Profimedia Images

Serviciul de investiții al companiei de rating afirmă într-un raport publicat luni că importatorii din SUA au absorbit peste 90% din costurile suplimentare rezultate în urma aplicării tarifelor de 20% asupra bunurilor chinezești.

Asta înseamnă că importatorii americani au plătit în plus cu aproximativ 18,5% pentru un produs chinez supus tarifelor în timp ce exportatorii din China au primit cu doar 1,5% mai puțini bani pentru același produs, potrivit raportului.

„Majoritatea costurilor tarifelor au fost transmise importatorilor din SUA”, subliniază raportul Moody’s.

„Dacă tarifele vor rămâne în vigoare presiunile asupra comercianților din SUA vor crește probabil, ducând la o transmitere mai mare [a costurilor] prin prețurile de la raft”, a explicat agenția de rating.

Tarifele comerciale mai ridicate au intrat în vigoare în timpul mandatului fostului președinte Donald Trump, majoritatea acestora rămânând în vigoare și afectând peste jumătate din fluxurile comerciale dintre SUA și China.

La începutul lui 2021 tarifele americane asupra produselor din China se aflau la o rată medie de 19,3% în timp ce cele ale Beijingului asupra produselor americane se ridicau la o medie de 20,7%, potrivit datelor Institutului Peterson pentru Relații Economice Internaționale, un think tank din Washington.

Înainte de declanșarea războiului comercial dintre China și SUA la începutul lui 2018, tarifele americane asupra bunurilor chinezești erau în medie de 3,1% în timp ce tarifele Beijingului impuse asupra importurilor din SUA erau la aproximativ 8%, potrivit aceleiași surse.

Raportul Moody's afirmă însă că firmele americane suportă și costul majorității tarifelor impuse de Beijing asupra produselor americane deoarece acestea vizează bunuri care pot fi importate cu ușurință din alte părți, ca de exemplu produsele agricole.

Economiștii și mediul de afaceri au argumentat în ultimii ani că războiul comercial dus împotriva Chinei dăunează economiei americane fără a reuși să forțeze Beijingul să își modifice politicile comerciale neloiale.

Noul președinte american Joe Biden a declarat că nu este de acord cu abordarea lui Trump față de China dar nu se grăbește să inverseze politicile comerciale ale predecesorului său.

Administrația Biden a sugerat că este dispusă să folosească tarifele pentru a combate politicile comerciale neloiale ale Beijingului.

Citește și: