Șeful spionilor Rusia a negat marți că ar fi responsabil pentru atacul cibernetic SolarWinds, dar a spus că este ”flatat” de faptul că serviciile secrete americane și britanice acuză serviciul de informații externe rus de o acțiune atât de sofisticată, transmite Reuters.

Sergei Naryshkin, șeful serviciului de informatii externe din RusiaFoto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia Images

Statele Unite și Regatul Unit au blamat Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR), succesorul departamentului se spionaj extern al KGB, pentru atacul cibernetic ce a compromis 9 agenții federale ale SUA și sute de companii private.

”Aceste afirmații sunt ca un roman polițist prost”, a declarat directorul SVR, Sergei Naryshkin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, pentru BBC Rusia.

Întrebat direct dacă SVR a fost responsabilă pentru atacurile SolarWinds, Naryshkin a zâmbit și a răspuns că s-ar simți ”flatat” dacă SVR ar fi desfășurat un astfel de atac, dar nu va ”revendica realizările creative ale altora”.

Acesta a spus că nu vrea să acuze SUA că ar fi în spatele atacului, dar a citat din documentele dezvăluite de fostul colaborator Edward Snowden pentru a sugera că tactica folosită în atacuri este similară cu cea folosită de serviciile secrete americane și britanice.

Naryshkin a susținut că acuzațiile la adresa Rusiei sunt absurde pentru că țara sa nu este responsabilă de atacurile cibernetice, otrăvirile și imixtiunile electorale de care este acuzată.

Atacul SolarWinds, identificat în decembrie, a oferit acces la mii de companii și birouri guvernamentale care foloseau acest program.

Agenția britanică pentru cyber-spionaj, GCHQ, a spus că, foarte probabil, SVR este responsabilă pentru atacul SolarWinds.

Președintele Microsoft, Brad Smith, a spus că a fost vorba de ”cel mai mare și cel mai sofisticat atac văzut vreodată în lume”.