​Uniunea Europeană și Statele Unite au ajuns la un armistițiu parțial în disputa pe tema taxelor pe importul de metale impuse de fostul președinte Donaldt Trump, iar SUA și UE vor începe să abordeze împreună politicile Chinei care ”distorsionează comerțul”, transmite Reuters.

Disputa SUA-UE a pornit de la taxele pe otel ale lui Donald TrumpFoto: freepik.com

Comisia Europeană, cea care supervizează politicile comerciale ale UE, a anunțat luni că va suspenda represaliile, adică majorarea taxelor de import, cu șase luni.

Acestea ar fi inclus pe lista de tarifare suplimentară numeroase produse americane – de la ruj la pantofi sport – și ar fi dublat, până la 50%, taxarea bourbon-ului american, a motocicletelor și a bărcilor cu motor, începând cu 1 iunie.

Într-un comunicat de presă comun, Bruxelles-ul și Washingtonul au spus că, în calitate de aliați, pot promova standarde înalte de calitate, rezolva probleme comune și ”trage la răspundere țări precum China, care sprijină politici care distorsionează comerțul”.

Totuși, SUA vor menține taxele de 25% pe oțel și 10% pe aluminiu, ce se aplică și importurilor din China, India, Norvegia, Rusia, Elveția, Turcia, Japonia și Coreea de Sud, dar și altor țări exportatoare de metale.

În cadrul negocierilor următoare se vor căuta soluții, până la sfârșitul anului, pentru problema supracapacității globale din sectorul oțelului și aluminiului, dar un oficial european a spus că rezolvarea ar putea veni mult mai devreme.

Cu o lună înainte de vizita la Bruxelles a președintelui Joe Biden, un diplomat UE a spus că ar fi ”arătat oribil” dacă blocul comunitar ar fi ridicat taxele pe motocicletele Harley Davidson și alte produse ale firmelor americane.

Bernd Lange, șeful comisiei pentru comerț din Parlamentul European a declarat că Statele Unite trebuie să vină la summitul UE-SUA cu un angajament ”palpabil” prin care să răspunsă la gestul UE, altfel creșterea taxelor de import va fi justificată.