Turcia a ieşit luni din cel mai strict lockdown instituit la nivel naţional pentru a opri răspândirea coronavirusului, dar restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii în cursul săptămânii şi în weekend vor rămâne în vigoare, relatează DPA și Agerpres.

Baloane cu aer cald in CappadociaFoto: freepik.com

Deşi multe restricţii din timpul zilei sunt relaxate până la 1 iunie, rezidenţii trebuie să stea acasă între orele 21:00 şi 05:00 în timpul săptămânii, precum şi întreg weekendul, cu excepţii precum mersul pe jos către cea mai apropiată piaţă de cumpărat alimente.

Lockdown-ul de 17 zile a fost impus după ce noile infecţii zilnice au depăşit maximum istoric de peste 60.000 în aprilie, în timp ce ritmul vaccinărilor a încetinit.

Ministerul de Interne a declarat că centrele comerciale vor fi deschise în timpul săptămânii, restaurantele şi cafenelele sunt limitate doar la mâncare de luat acasă şi servicii de livrare.

Cinematografele, facilităţile sportive şi barurile rămân închise. Şcolile vor continua cu programele lor de învăţare la distanţă.

Este permisă călătoria între oraşe, cu excepţia orelor de restricţii. Turiştii străini, cu toate acestea, nu se confruntă cu restricţii.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus că scopul este reducerea numărului de noi cazuri zilnice sub 5.000 şi de asemenea resuscitarea industriei cruciale a turismului.

Peste 10.500 de noi infecţii au fost raportate în ultimele 24 de ore în ţara de 84 milioane de locuitori.