Secretarul de stat Antony Blinken a discutat despre violenţele din Israel, Cisiordania şi Fâşia Gaza în convorbiri telefonice cu miniştrii de externe din Qatar, Egipt şi Arabia Saudită, conform unor informări ale Departamentului de Stat american, transmit Reuters și Agerpres.

Antony BlinkenFoto: CARLOS BARRIA / AFP / Profimedia

Împreună cu şeicul qatarez Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, Blinken a discutat despre "eforturile de restabilire a calmului în Israel, Cisiordania şi Gaza în lumina tragicei pierderi de vieţi civile", potrivit Departamentului de Stat. Ministerul de externe al Qatarului a precizat într-un comunicat că cei doi oficiali au discutat despre "recentele atacuri israeliene asupra credincioşilor la Moscheea Al Aqsa şi despre atacul asupra Fâşiei Gaza asediate", adăugând că Al-Thani a subliniat "necesitatea unei acţiuni urgente a comunităţii internaţionale pentru a opri atacurile brutale israeliene repetate împotriva civililor din Gaza şi a binecuvântatei Moschei Al-Aqsa".

În convorbirea cu omologul egiptean Sameh Shoukry, Antony Blinken "a reiterat apelul către toate părţile de dezescaladare a tensiunilor şi de a se pune capăt violenţei care a luat viaţa civililor israelieni şi palestinieni, inclusiv a copiilor", conform unui alt comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Agenţia de ştiri saudită SPA a informat duminică că secretarul de stat Blinken a discutat telefonic cu ministrul saudit de externe, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, despre cele mai recente evenimente din "Palestina şi din regiune".

Departamentul de Stat a informat că cei doi au discutat despre "eforturile în curs de a calma tensiunile în Israel, Cisiordania şi Gaza şi de a pune capăt actualei violenţe".

Ministrul qatarez de externe a avut, la rândul său, o discuţie telefonică cu omologul egiptean în care au fost analizate "relaţiile de cooperare bilaterală şi evoluţiile din Palestina", conform unui comunicat emis de ministerul de externe de la Doha.

Ministerul de externe de la Cairo a informat într-un comunicat că cei doi miniştri au fost de acord în legătură cu "importanţa de a lucra pentru a se ajunge la o încetare imediată a focului între cele două părţi şi, de asemenea, au fost de acord să continue coordonarea în cadrul bilateral, precum şi în cel regional şi internaţional, referitor la ceea ce este în interesul poporului palestinian şi a concretizării unui încetări a focului".

Eforturile Egiptului, Qatarului şi Naţiunile Unite de mediere a unui armistiţiu între israelieni şi palestinieni nu au determinat până în prezent înregistrarea de progrese.