Un bloc turn din Gaza unde se aflau sediile redacțiilor Associated Press și Al Jazeera s-a prăbușit ca urmare atacurilor aeriene lansate de armata israeliană. Clădirea fusese evacuată înainte de lansarea atacului de sâmbătă, proprietarii fiind avertizați din timp, relatează Reuters și BBC.

Cladirea care se prabuseste (screenshot)Foto: Hotnews

UPDATE 23.00 Șeful diplomației europene face apel la respectarea dreptului internațional în Orientul Mijlociu

UPDATE 22.33 Israelul, acuzat că s-a folosit de presă pentru a-i păcăli pe liderii Hamas- AP

UPDATE 21.50 La câteva ore distanță de la distrugerea clădirii în care își aveau sediul Associated Press și Al Jazeera, Israelul a bombardat și casa unuia dintre liderii grupării Hamas, Khalil al-Hayeh.

Potrivit armatei israeliene citate de Associated Press, casa lui Al-Hayeh făcea parte din ceea ce Israelul numește ”infrastructua teroristă” folosită de Hamas.

Al-Hayeh este unul dintre liderii politici cu greutate din Gaza, iar atacul asupra reședinței sale reprezintă o nouă escaladare a conflictului, semnalând că principala țintă a Israelului este conducerea politică a Hamas și nu doar comandanții. Încă nu este clar ce s-a întâmplat cu acesta după bombardament.

UPDATE 21.00 Manifestații pro-palestiniene în marile orașe din Europa

UPDATE 20.00 Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a avut o convorbire telefonică cu președintele SUA, Joe Biden.

Potrivit Reuters, premierul i-a transmis liderului de la Casa Albă că Israelul face tot posibilul pentru ca civilii care nu sunt implicați în grupările Hamas sau alte în organizații să nu aibă de suferit de pe urma ofensivei militare.

Potrivit unei sinteze a convorbirii telefonice dintre cei doi dată publicității de cabinetul Netanyahu, acesta i-ar fi spus lui Biden că ”cei care nu sunt implicați” și care erau în blocul turn lovit de armata israeliană au fost evacuați din timp.

"Premierul Netanyahu i-a mulțumit președintelui pentru sprijinul acordat de SUA dreptului nostru de a ne apăra”.

Și liderul palestinian Mahmud Abbas a transmis că a primit un telefon ”important” din partea președintelui SUA, Joe Biden, transmite Reuters. Este prima convorbire dintre cei doi lideri, de la instalarea lui Biden la Casa Albă.

UPDATE 19.46Casa Albă a transmis Israelului să garanteze ”siguranța și securitatea jurnaliştilor”, după ce bombardamentele armatei israeliene au doborât o clădire din Gaza unde se aflau sediile redacțiilor Associated Press și Al Jazeera, transmite Reuters.

În blocul turn care s-a prăbușit se mai aflau și alte birouri și apartamente. AP îl citează pe proprietarul clădirii Jawwad Mahdi spunând că i s-a transmis să se asigure că toată lumea este evacuată cu o oră înaintea bombardamentelor.

Armata israeliană nu a comentat.

Sâmbătă atacurile au continuat, iar 13 oameni au murit în bombaradamentele din Fâșia Gaza, potrivit oficialilor palestinieni din domentiul sănătății, bilanțul total al victimelor ridicându-se astfel la 139.

Zece dintre victime, inclusiv opt copii, erau membri ai unei familii extinse a cărei casă a fost distrusă în bombardamente.

Un bărbat de 50 de ani a murit în urma unui atac cu rachetă într-o suburbie din Tel Aviv. Astfel, bilanțul total de partea israeliană ajunge la nouă morți.

Oficialii din Israel au spus că în cursul nopții au fost trase în jur de 200 de rachete dinspre Gaza, în timp ce forțele aeriene israeliene au reușit să lovească o serie de ținte și sedii ale Hamas.

Un trimis special al SUA a ajuns sâmbătă în Tel Aviv cu scopul de a participa la discuții privind detensionarea conflictului. Hady Amr va participa la medieri alături de israelieni, palestinieni și oficiali ONU.