Principalul opozant al lui Viktor Orban, primarul Budapestei Gergely Karacsony a anunțat sâmbătă că va candida pentru funcția de premier în perpectiva alegerilor generale de anul viitor, informează Reuters. El ar putea intra în cursă susținut de șase partide de opoziție care ar urma să formeze o alianță pentru detronarea premierului Orban.

Gergely Karacsony (sursa foto: facebook)Foto: Hotnews

Edilul capitalei ungare ar urma să fie desemnat candidat unic al opoziției dacă va câștiga alegerile interne preliminare. La începutul acestei săptămâni, opoziția ungară a anunțat că va organiza în premieră alegeri primare pentru desemnarea candidaților la alegerile din 2022, o mișcare ce reprezintă o amenințare reală la adresa lui Viktor Orban care se află la putere de mai bine de un deceniu.

Naționalistul Orban și formațiunea sa Fidesz au reușit să obțină trei victorii electorale categorice și succesive din 2010 și până acum. În mare parte, victoria s-a datorat unui sistem electoral care favorizează partidele mari, în timp ce opoziția a fost mai mereu divizată și incapabilă să formeze alianțe durabile.

"Plin de încredere și speranță, acceptând sprijinul partidelor ...declar că voi candida pentru funcția de premier în alegerile primare ale opoziției”, a scris pe Facebook Karacsony, 45 de ani.

"Am luat această decizie pentru că simt că țara mea este într-un mare pericol. Simțim tot mai puțin că Ungaria este o țară unită și indivizibilă”, a spus Karacsony marșând pe mesajul de unitate.

Karacsony a reușit să-l învingă pe primarul susținut de Fideaz în alegerile municipale din 2019 deși era candidatul unui mic partid liberal ecologist. El a spus că modul în care opoziția și-a unit forțele atunci ar putea fi un model pentru o eventuală victorie împotriva premierului în funcție Viktor Orban.

Potrivit unui sondaj Median publicat la începutul săptămânii, Fidesz-ul lui Orban ar avea 40%, în timp ce opoziția unită ar avea 36% din opțiunile electoratului.