În Gaza, raidurile israeliene se intensifică, la fel și frica locuitorilor. La 16 ani, Muhammad Najib este un adolescent ca alții, căruia îi place să joace jocuri video. Dar acest palestinian din Fâșia Gaza are impresia de câteva zile că el însuși trăiește într-un joc de război împotriva clădirilor doborâte de armata israeliană, potrivit AFP.

Gaza, cladiri distruse de atacurile IsraeluluiFoto: youtube.com

Abisuri uriașe pe carosabil, case făcute praf, mormane de pământ transformat: locuitorii din Gaza s-au trezit vineri într-o enclavă devastată de bombardamentele israeliene nocturne.

Potrivit mai multor rezidenți, este ca și cum teritoriul lor ar fi supus unui „cutremur continuu”, deoarece Israelul a decis să-și intensifice ofensiva împotriva grupurilor armate din Gaza, conduse de Hamasul islamist aflat la putere, care a lansat sute de rachete asupra statului ebraic ucigând zece persoane.

De când luni a început o nouă escaladare a violenței, peste 100 de palestinieni au murit în bombardamentele israeliene. Printre aceste victime se numără 31 de copii, potrivit autorităților locale.

„Aceste bombardamente au fost complet nebunești, ca în jocurile video”, a spus Muhammad Najib, care locuiește în orașul Gaza, lângă turnul Al-Shorouk, prăbușit miercuri într-un imens nor negru de praf.

„A fost terifiant”, își amintește el.

În Beit Hanoun, în nordul enclavei a două milioane de locuitori, încadrat între Israel, Egipt și Marea Mediterană, Jassar Fayyad nu mai are o casă.

Joi seara, „brusc, am auzit sunetul exploziilor (...) Au lovit de vreo 10 ori fără avertisment”, acuză el.

"Curentul electric a fost întrerupt și nu ne-am mai putut vedea, am fugit la spital. Tatăl meu și-a pierdut ambele picioare, mătușa mea și-a pierdut ochiul și două dintre rudele mele au fost grav rănite", a spus pentru AFP acest tânăr îmbrăcat într-un tricou stropit de sânge.

„De obicei îmi place să stau treaz până târziu, acum urăsc noaptea”, spune Dima Talal, un elev de liceu de 17 ani. „În ultimele patru zile, am dormit doar patru ore, cuprins de frică”.

„Sunt mai speriat astăzi decât în ​​toate celelalte perioade de escaladare, zgomotul rachetelor israeliene este foarte puternic, teribil, nebun”, adaugă acest tânăr rezident al orașului Gaza.

Locuitorii din gaza nu înțeleg violența atacurilor

Focurile încrucișate dintre Hamas și IDF nu sunt neobișnuite, iar cei doi dușmani s-au confruntat în trei războaie în enclavă în mai puțin de 15 ani (2008, 2012, 2014).

Pentru Ahmed Fatoum, în vârstă de 16 ani, ceea ce trăiesc în prezent cei din Gaza nu este o „escaladare”. „Este un adevărat război”, a spus el.

„Israelul distruge totul: case, clădiri, chiar și terenuri agricole din fața noastră”, a spus tânărul. Cu toate acestea, „nu suntem vinovați de nimic”, adaugă el.

La 73 de ani, bunica lui, Oum Jallal Fattoum, nu vede primele sale bombe. Dar ea spune că „nu a văzut niciodată bombardamente atât de violente”.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu - care a avertizat vineri că raidurile asupra Fâșiei Gaza „nu s-au terminat încă” - „este un criminal pentru că ucide copii și distruge case. Nu știu de ce face asta ...”, suspină Oum Jallal Fattoum.

O nouă rundă de violență a fost declanșată luni, după câteva zile de ciocniri între palestinieni și poliția israeliană în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a Orașului Sfânt ocupat și anexat de Israel, lăsând câteva sute de persoane rănite.