Grecia a ridicat de vineri restricţiile de călătorie şi a redeschis porţile turismului, după trei luni de lockdown, însă numărul cazurilor de COVID-19 rămâne ridicat, relatează EFE.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru greci, important este însă că se pot deplasa la casele lor de vacanţă, având în vedere că de vineri au fost ridicate restricţiile de deplasare între regiuni.

Cine va călători cu maşina nu trebuie să ia măsuri suplimentare, deşi Guvernul recomandă ca înainte de a pleca în călătorie cetăţenii să facă acasă teste rapide anti-COVID-19.

Condițiile de deplasare cu feribotul sau cu avionul

Pentru deplasările în insule cu feribotul - care poate opera la 85% din capacitate - sau cu avionul este obligatorie prezentarea unui certificat de vaccinare obţinut după 14 zile de la a doua doză sau a unui test PCR negativ realizat cu 72 de ore înainte de călătorie, sau a unui test rapid efectuat acasă cu 24 de ore înainte, sau un certificat care să ateste că persoana a trecut prin boala COVID-19, valabil între două şi nouă luni de la infectare.

Aceste reguli se aplică şi pentru cetăţenii greci, şi pentru turiştii străini.

Certificatul se obţine pe platforma self-testing.gov.gr, în cazul probelor făcute acasă sau efectuate în centrele de diagnosticare publice sau private.

Accesul în magazine, fără programare

Un alt factor esenţial care se schimbă de vineri este că se poate intra în magazinele neesenţiale fără programare prealabilă, cum era necesar de la sfârşitul lunii martie, când s-au redeschis centrele comerciale. Totuşi, se menţine neschimbată limitarea suprafeţei la 1 client la 25 m2, la fel ca protocoalele de distanţare şi obligativitatea purtării măştilor sanitare atât în interior, cât şi în exterior.

Carantină între orele 24.00 - 05.00

Imaginea străzilor a început să se schimbe din 3 mai, când s-au redeschis barurile şi restaurantele în aer liber după o pauză de jumătate de an, timp în care au fost posibile doar livrările la domiciliu. Odată cu această redeschidere se relaxează şi interdicţia de circulaţie nocturnă, care de vineri va fi mai scurtă şi va fi în vigoare între orele 24.00 şi 05.00, fapt ce va permite un program prelungit al restaurantelor.

Vineri s-au redeschis şi muzeele, în timp ce siturile arheologice s-au redeschis pe 22 martie.

Turismul, miza ridicării restricțiilor

Una din principalele mize ale ridicării restricţiilor este posibilitatea reluării turismului, motorul principal al economiei elene şi care reprezintă între 25 şi 30 la sută din PIB.

Guvernul a promis că deschiderea turismului se va face luând măsurile de precauţie necesare şi evitând riscurile. Într-un interviu acordat EFE, ministrul grec al turismului, Haris Theoharis, a invocat joi mai multe studii relevante - al Universităţii Yale (M.Britanie) şi Institutului Robert Koch (Germania) - care au demonstrat că turismul implică un risc "scăzut" de răspândire a coronavirusului comparativ cu alţi factori.

Incidenţa cazurilor rămâne însă ridicată în Grecia - 270 în ultimele 14 zile şi 162 timp de şapte zile la 100.000 de locuitori - iar presiunea asupra sistemului sanitar public este în continuare ridicată.

În ultimele săptămâni, numărul îmbolnăvirilor s-a stabilizat uşor, dar continuă să depăşească media zilnică de 2.000 de cazuri la o ţară cu aproape 11 milioane de locuitori. Totuşi, experţii sanitari au văzut semne pozitive în faptul că în ultimele săptămâni externările au depăşit numărul spitalizărilor.

Guvernul premierului conservator Kyriakos Mitsotakis susţine că ţara este bine pregătită pentru a face un turism în siguranţă, prin crearea de "bariere" şi lansarea campaniei de vaccinare pe orizontală, care ar putea face ca până la sfârşitul lunii iunie să fie vaccinaţi toţi cetăţenii.

Veriga slabă

Insulele sunt totuşi veriga slabă a sănătăţii elene, deoarece atenţia medicală este mai precară în partea insulară a ţării.

Este şi motivul pentru care executivul a optat pentru vaccinarea pe orizontală indiferent de vârsta populaţiei. Până acum, a fost imunizată populaţia din insulele mici; până la sfârşitul lunii mai se va încheia vaccinarea în cele mijlocii; iar până la sfârşitul lui iunie campania de vaccinare în insulele care depăşesc 100.000 de locuitori. (Sursa: Agerpres)