Serviciul public de securitate irlandez (HSE Ireland) a anunţat vineri că a fost nevoit să-şi oprească întregul sistem informatic din cauza unui atac cibernetic 'important' în care a fost folosit un program tip 'ransomware', transmite Agerpres.

Atac ciberneticFoto: CERT-RO

''Există un atac ransomware important pe sistemele informatice ale HSE. Ca măsură de precauţie, noi ne-am oprit toate sistemele informatice, în scopul protejării de acest atac şi pentru a ne permite să evaluăm integral situaţia cu partenerii noştri de securitate'', a scrie HSE Ireland pe Twitter.

O maternitate din Dublin şi-a anulat toate programările cu pacienţi externi prevăzute pentru vineri, cu excepţia celor cu femei cu sarcini de 36 de săptămâni şi celor aflate în nevoie urgentă.

''Este un atac foarte sofisticat, nu un simplu atac standard. Are impact asupra tuturor sistemelor noastre locale şi naţionale'', a declarat directorul executiv al HSE Ireland, pentru postul de televiziune public irlandez RTE.

El a precizat că programul de vaccinare împotriva COVID-19 nu a fost afectat, fiind vorba despre un sistem informatic separat, şi că atacul a afectat masiv informaţiile păstrate pe servere centrale, nu şi echipamentele din spitale. Caracteristic pentru atacurile de tip ransomware, printre altele, este faptul că autorii ţin fişiere şi reţele "captive" până la plata unei răscumpărări.