Pandemia nu i-a împiedicat pe credincioşi, în special portughezi, să umple până la refuz sanctuarul de la Fatima, unde s-au încheiat joi cele două zile ale pelerinajului tradiţional anual, cu o capacitate limitată la 7.500 de persoane, pentru a respecta măsurile de securitate anti-Covid-19, relatează agențiile EFE și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Numărul maxim de persoane a fost atins miercuri seară, când pelerinii s-au înghesuit pe esplanada sanctuarului şi au celebrat astfel miracolul de la Cova da Iria (Grota Sfintei Irina) unde, potrivit tradiţiei creştine, Fecioara Maria li s-a arătat unor copii păstori.

La ceremonia nocturnă, cardinalul portughez José Tolentino Mendonça s-a rugat ca pandemia „să nu devină o criză a speranţei”.

Pentru a minimiza riscurile de contagiere, intrarea în lăcaş a fost posibilă doar prin opt porţi semnalizate, prevăzute cu dispersoare de gel antiseptic, iar esplanada a fost împărţită în cercuri în care puteau sta doar membrii aceluiaşi nucleu familial.

Potrivit unor surse ale sanctuarului, cu excepţia unui grup de pelerini din Austria, restul credincioşilor au fost portughezi.

Deşi frontiera dintre Spania şi Portugalia s-a deschis în data de 1 mai, anul acesta nu a avut loc o prezenţă masivă a credincioşilor spanioli, care era constantă la Fatima înainte de anul 2019.

Mulţi pelerini portughezi au decis să-şi organizeze în avans vizita la Fatima „de teama Covid-ului”, cum a declarat pentru agenția EFE un pelerin, care a venit marţi la sanctuar împreună cu un grup de credincioşi originari din Sabugal, o localitate de la frontiera cu Salamanca.

Anul trecut, pandemia a obligat suspendarea pelerinajelor, care reunesc în mod tradiţional în zilele de 12 şi 13 mai peste jumătate de milion de credincioşi.