Germania este dispusă să preia o parte dintre migranţi pentru a ajuta Italia, după ce un mare număr de persoane au traversat recent Mediterana în bărci supraaglomerate din nordul Africii spre această ţară sud-europeană, a declarat joi ministrul german de externe Heiko Maas, aflat într-o vizită la Roma, relatează DPA și Agerpres.

Heiko MaasFoto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Numărul migranţilor îmbarcaţi în această călătorie periculoasă a crescut puternic în ultimele zile, peste 2.000 ajungând pe insula italiană Lampedusa la sfârşitul săptămânii trecute.

„Italia nu poate fi lăsată singură cu această problemă aici', a afirmat şeful diplomaţiei germane în cursul întâlnirii cu omologul său italian Luigi Di Maio.

Maas nu a precizat totuşi câte persoane ar putea primi Germania, afirmând că subiectul trebuie discutat mai întâi între guvern şi Ministerul de Interne.

„Germania a participat în trecut la repartizarea de persoane ce aveau nevoie de protecţie şi vom face acest lucru din nou”, a spus Maas, menţionând că şi alte state din Uniunea Europeană trebuie să-şi asume responsabilităţile.

Statele UE se află în divergenţe de mai mulţi ani în legătură cu repartizarea migranţilor, care ajung pe teritoriul Uniunii mai ales via Italia şi Grecia.

Între timp, organizaţia Medici fără Frontiere (MSF) a anunţat că va lansa propria navă de salvare Geo Barents pentru a preveni alte tragedii pe mare.

„Revenirea noastră pe mare este rezultatul direct al politicilor nepăsătoare de non-asistenţă pe mare ale Europei care condamnă oameni la moarte”, a declarat Ellen van der Velden, director de operaţiuni al MSF.

În acest an, cel puţin 557 de persoane s-au înecat în tentativa periculoasă de traversare a Mediteranei, conform datelor ONU.